Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić poželeo žeteocima dobar ris i kvalitetnu žetvu

02.07.2022.

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca  „Dana Dužijance“ čija se završna svečanost održava 15. avgusta, danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Ane i Stipana Brajkova organizovan ris. Ovom prikazu običaja košenja žita kod Bunjevaca prisustvovali su Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Milanka Kostić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika za komunalnu delatnost i mnogi drugi gosti.

15234_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je obraćajući se prisutnima izrazio zadovoljstvo što je sa Bunjevcima ponovo na risu gde neguju lepe risarske veštine, kako su to njihovi preci činili vekovima.

„Žetva je bila oduvek najznačajniji događaj godine, za sve narode koji su se bavili zemljoradnjom širom sveta. Ali retko je koji narod toliko vezan za zemlju, za ravnicu, kao što su to naši Bunjevci“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On je rekao da su Bunjevci vekovima svojim mukotrpnim radom obrađivali zemlju, živeli su od nje i podizali svoju decu.

„Bunjevci su odigrali veliku istorijsku ulogu u tome da danas na severu Srbije država ima nepregledna imanja žita i zato uvek iskazujemo zahvalnost i poštovanje. U ovoj globalnoj krizi to je blago i zahvaljujući tome blagu Srbija neće biti gladna“, podsetio je Stevan Bakić.

15234_2.jpg

Gradonačelnik Bakić je kazao da koristi ovu priliku da pozove Bunjevce da iskoriste slobodu izjašnjavanja, jer konačno imaju ono što su odavno zaslužili, svoj jezik u zvaničnoj, ravnopravnoj upotrebi u gradu Subotici.

„Grad Subotica se potrudio da i bunjevački jezik bude u zvaničnoj upotrebi, Bunjevci imaju svoje pismo i neka to ove godine u potpunosti iskoriste bez da iko više ikada vrši pritisak na njih i da im objašnjava ko su i šta su. Bunjevci to dobro znaju“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

On je dodao da dok je ove plodne ravnice, veza sa precima nikada neće biti prekinuta i zato ovaj običaj treba još dugo da traje.

„Želim vam dobar ris, kvalitetnu žetvu i da se zajedno radujemo još jednom lepom Danu Dužijance“, zaključio je Bakić.

15234_3.jpg

Potpredsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalni manjine Veljko Vojnić zahvalio se gradonačelniku i njegovim saradnicima na prisustvu kao i svim gostima i domaćinima manifestacije. On je uz podsećanje da su Bunjevci na ovim prostorima već vekovima i da i danas slave iste običaje pozvao sve Bunjevce da se odazovu predstojećem popisu stanovništva i da se izjasne kao Bunjevci.

15234_4.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>