Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležena 78. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

16.06.2022.

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, na Trgu jevrejskih žrtava, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 78. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope. Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Stevan Bakić, a u ime Skupštine grada Subotice, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint). Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u subotičkoj Sinagogi, istakao da smo se danas, kao i svakog 16. juna, okupili da se setimo četiri hiljade Subotičana koji su, na ovaj datum 1944. godine, odvedeni u logore smrti samo zato što su bili Jevreji.

15209_1.jpg

„Kada smo sabrani u ovom velelepnom molitvenom prostoru koji su ostavili iza sebe, u koji su ugradili sav duh i umeće kojim su oplemenjivali Suboticu od 18. veka, podsetimo se strašne razmere tragedije koju je ovaj grad kroz taj gnusni zločin doživeo. Subotička Sinagoga podignuta je za veliku, snažnu i bogatu zajednicu. Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su u njima sedele i čuvale veru svojih predaka, donesenu iz Svete zemlje. Veru i kulturu koju je izopačeni um nacističkih zločinaca doživeo kao najvećeg neprijatelja, koji se mora istrebiti“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je kako okupator pre 78 godina ipak nije uspeo da uništi jevrejsku Suboticu, da je zajednica preživela kroz malobrojne pojedince i porodice koje su izbegle smrt i uspele da se vrate u svoju zemlju i svoj grad.

„Mnogi posle strašnog stradanja nisu mogli da ostanu ovde, već su svoj novi život potražili u Izraelu, ali ni oni nisu zaboravljali veliko nasleđe koje su njihovi stari ostavili u Subotici. Jevrejska opština je istrajala i dočekala veličanstenu obnovu svoje sinagoge, koju su zajedno sprovele Republika Srbija i Mađarska, u kojoj se danas opet Jevreji mole Bogu, a svi njihovi gosti uživaju u lepoti duhovnosti kojim ovo mesto odiše, i u umetnosti koja je uvek dobrodošla u ovom hramu“, rekao je Bakić.

15209_2.jpg

On je naglasio da danas, prezirući i večnoj sramoti predajući one koji su sejali smrt u ovom gradu „uznosimo molitvu za žrtve i svedočimo oporavku i lečenju rana jevrejske zajednice“.

„Kao što smo prošle godine posebno istakli osam decenija od početka stradanja naše zemlje i grada u Drugom svetskom ratu, tako se i sada podsećamo da je pre osamdeset godina, tokom odlučujuće Staljingradske bitke, započelo konačno slamanje nacističke ratne mašine. Promena toka rata će, kroz velike žrtve i stradanja, dovesti do konačne pobede 1945. godine, nakon koje je ruka pravde stigla najveći broj zločinaca koji su bili odgovorni za genocid koji je sprovođen na ovom prostoru. Grad Subotica neće nikada zaboraviti one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada Subotice i predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ dr Balint Pastor je rekao da današnji dan nije jedini kada se sećamo žrtava Holokausta i da Subotica gotovo da nema ni jedan kutak, ulicu ili trg koji ne podseća i na njih.

„Dakle, mi danas, na dan godišnjice zajednički činimo ono što svi mi ovde prisutni čvrsto zastupamo – bilo u javnim ili privatnim istupima: izjavljujemo da duboko osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i intolerancije. Da su ljudski život, dostojanstvo i sloboda neprikosnoveni. Da ni rasna, ni verska, nacionalna ili bilo koja druga urođena ili nasledna osobina ne može predstavljati osnov za stigmatizaciju. Jer ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je govor mržnje opasan i štetan. Dovoljno je svega nekoliko nepovoljnih društveno-ekonomskih prilika da nađe sebi plodno tlo, da ojača i proglasi neprijatelja, kao što i neraščišćena prošlost, odnosno negiranje činjenica kriju ogromnu opasnost“, istakao je  dr Balint Pastor.

15209_3.jpg

Dodao je da je često ponavljanje i isticanje različitosti kao pojma, ili samo kao atributa, takođe besmisleno, veoma uvredljivo i nadasve opasno, budući da, kako je rekao, brojni istorijski primeri iz uže i šireokoline pokazuju da ono uvek ima tragične posledice.

„Druga vera, druga nacija, drugi jezik, drugi običaji - a sve nas u stvari pogađa ista ekonomska kriza, ista pandemija, iste klimatske promene. Svi mi delimo ista osećanja: isto volimo, tugujemo, strahujemo, isto se radujemo. ’Drugačiji’, ’različiti’. Razlog zbog kog ovaj spomenik stoji tu, pored Sinagoge jeste taj što je ideologija građena na ovim pojmovima dovela do zločina. Subotica nije ista, i ne može biti ista kao što je bila sa njima. Njihov duhovni i materijalni doprinos razvoju i prosperitetu našeg grada je nezamenljiv. Znamo njihova imena, njihove životne priče i rezultate koje su postigli. Znamo kuće gde su živeli, fabrike i preduzeća koja su osnovali i uspešno vodili“, naglasio je dr Balint Pastor.

Podvukao je da sa divljenjem i ponosom gledamo na jedan od dragulja našeg grada, na Sinagogu koja ove godine slavi 120. godišnjicu izgradnje.

„Sinagoga je posle više decenija truda, zahvaljujući donaciji Mađarske i finansijskoj podršci  Republike Srbije konačno obnovljena na dostojan način. Sinagoga, koja u svoj svojoj raskoši pokazuje koliko nam je važna. Ikonična zgrada našeg grada, kojom upravljamo uz finansijsku podršku lokalne samouprave i trudimo se da je ispunimo sa što više, veoma kvalitetnih, sadržaja, da bismo i time iskazali poštovanje i saosećanje“, zaključio je dr Balint Pastor.

15209_4.jpg

Vence  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge položili su i pedstavnici Severnobačkog upravnog okruga, ambasade Mađarske u Beogradu, konzularnih predstavništava, jevrejskih opština, nacionalnih saveta i pojedinih  organizacija i udruženja.

15209_5.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, na Trgu jevrejskih žrtava, položili su zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnik gradonačelnika Marko Marić i član Gradskog veća Srđan Samardžić.

15209_6.jpg

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>