Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano 12. „Banijsko prelo“

15.05.2022.

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“, iz Subotice, večeras je u restoranu „Spartak“ održano dvanaesto „Banijsko prelo“. Tradicionalnom okupljanju Banijaca prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je večeras na još jednom banijskom prelu na kojem se Banijci sabiraju, druže i svedoče o bogatstvu kulture i nasleđa svog zavičaja.

15145_1.jpg

„Banija je mnogo propatila u prošlosti. Drugi svetski rat, devedesete godine prošlog veka, a nedavno i razorni zemljotresi. Kada govorim o patnjama i stradanjima mog naroda kod mene, razumećete, prorade posebne emocije, jer ’Majka Srbija’, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su moje svetinje koje ne volim niko da mi dira. Stvari moramo nazvati pravim imenima. Aveti prošlosti i dalje su iznad nas i nisu odustali od svog nauma, a posebno kada je reč o celokupnom srpskom narodu zapadno od Drine koji su, istine radi, hteli da iskorene. Na svu sreću, nisu uspeli u tom svom naumu i nadamo se da nikada neće ni uspeti“, istakao je Bakić.

15145_2.jpg

Naglasio je da su sva patnja i stradanje srpskog naroda oslikani u sudbini Ljubana Jednaka,  iz Gornjih Selišta kod Gline, koga je, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otrgnuo od zaborava i iskazao mu poštovanje.

„Opstao je srpski narod na Baniji, opstaće srpski narod na mnogim prostorima koji su vekovima bili naši. Zato vam večeras želim puno radosti i veselja, da se u zdravlju i uz pesme podsetite svog zavičaja i proveselite, ali i da nikada ne zaboravite sve one koji su dostojni junačke i slavne Banije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

15145_3.jpg

Prisutnima na prelu obratili su se i direktor  Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, i predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta.

Večerašnjem druženju Banijaca i njihovih prijatelja prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, član Gradskog veća Srđan Samardžić i generalni direktor AD „Tržnica“, Branislav Joka.

15145_4.jpg

U okviru 12. „Banijskog prela“ izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>