Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano 12. „Banijsko prelo“

15.05.2022.

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“, iz Subotice, večeras je u restoranu „Spartak“ održano dvanaesto „Banijsko prelo“. Tradicionalnom okupljanju Banijaca prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je večeras na još jednom banijskom prelu na kojem se Banijci sabiraju, druže i svedoče o bogatstvu kulture i nasleđa svog zavičaja.|

15145_1.jpg

„Banija je mnogo propatila u prošlosti. Drugi svetski rat, devedesete godine prošlog veka, a nedavno i razorni zemljotresi. Kada govorim o patnjama i stradanjima mog naroda kod mene, razumećete, prorade posebne emocije, jer ’Majka Srbija’, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su moje svetinje koje ne volim niko da mi dira. Stvari moramo nazvati pravim imenima. Aveti prošlosti i dalje su iznad nas i nisu odustali od svog nauma, a posebno kada je reč o celokupnom srpskom narodu zapadno od Drine koji su, istine radi, hteli da iskorene. Na svu sreću, nisu uspeli u tom svom naumu i nadamo se da nikada neće ni uspeti“, istakao je Bakić.

15145_2.jpg

Naglasio je da su sva patnja i stradanje srpskog naroda oslikani u sudbini Ljubana Jednaka,  iz Gornjih Selišta kod Gline, koga je, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otrgnuo od zaborava i iskazao mu poštovanje.

„Opstao je srpski narod na Baniji, opstaće srpski narod na mnogim prostorima koji su vekovima bili naši. Zato vam večeras želim puno radosti i veselja, da se u zdravlju i uz pesme podsetite svog zavičaja i proveselite, ali i da nikada ne zaboravite sve one koji su dostojni junačke i slavne Banije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

15145_3.jpg

Prisutnima na prelu obratili su se i direktor  Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, i predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta.

Večerašnjem druženju Banijaca i njihovih prijatelja prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, član Gradskog veća Srđan Samardžić i generalni direktor AD „Tržnica“, Branislav Joka.

15145_4.jpg

U okviru 12. „Banijskog prela“ izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>