Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta

09.05.2022.

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delegacija koju je predvodio Denis Vengerski, prvi sekretar ambasade Rusije.

 15129_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, rekao da se na ovom mestu, pred senima palih boraca i žrtava fašizma koji počivaju u ovoj spomen-kosturnici, Subotičani okupljaju dva puta godišnje – 10. oktobra, na dan oslobođenja Subotice od trogodišnje zločinačke okupacije i na današnji datum, 9. maj – dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom.

„Na ovu, 77. godišnjicu te najvažnije pobede u istoriji sveta, sećamo se i ključne bitke Drugog svetskog rata – one u Staljingradu, od koje je prošlo osam decenija. Kod današnjeg Volgograda herojska Crvena armija nanela je prvi veliki poraz nacističkoj Nemačkoj i njenim saveznicima. Preko milion građana tadašnjeg Sovjetskog saveza dalo je svoje živote kao zalog za istorijski 9. maj i pobedu koja će doći 1945. godine“, podsetio je Bakić.

Istakao je da mržnja, antisemitizam i rasizam nisu uspeli da pokore svet.

„Tome su doprinos dali i borci Subotičkog partizanskog odreda i svi oni rodoljubi koji su, od 1941. godine do konačne pobede, podrivali okupatorsku vlast u našem gradu“, rekao je Bakić.

 15129_2.jpg

Naglasio je da te strašne i slavne dane nikada ne smemo da zaboravimo.

„Čast je naša imovina, naša dedovina, jer su se junački preci, na pravoj strani istorije, izborili sa nepojmljivim zlom i neverovatno teškim okolnostima – i pobedili. Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta, a najviše onih koji su za slobodu najviše žrtvovali“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da mi u Srbiji znamo da je antifašizam vezivno tkivo Evrope i da njegovo devalviranje i negiranje nije ni moralno, ni održivo.

„Zato danas stojimo, kao i uvek, ponosni na borbu za slobodu i sa najvećim poštovanjem za sve one koji počivaju ovde i na sovjetskom vojničkom groblju u našem gradu“, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

 15129_3.jpg

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratio se i član Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković, koji je u ime boračke organizacije Subotice i svoje lično ime, između ostalog, izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumevanju, saradnji i doprinosu uspešnoj organizaciji obeležavanja ovog istorijskog datuma.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, Jevrejske opštine Subotica, „Komunista Subotice – Centra Tito“, Udruženja Ličana „Lika“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, Gradskog odbora SPS-a u Subotici i Zavičajnog udruženja „Dalmacija“.

 15129_4.jpg

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, intoniranja himne Srbije „Bože pravde“, obraćanja gradonačelnika Stevana Bakića i predstavnika SUBNOR-a, kao i prigodnog programa koji su izveli učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

15129_6.jpg

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>