Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta

09.05.2022.

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delegacija koju je predvodio Denis Vengerski, prvi sekretar ambasade Rusije.

 15129_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, rekao da se na ovom mestu, pred senima palih boraca i žrtava fašizma koji počivaju u ovoj spomen-kosturnici, Subotičani okupljaju dva puta godišnje – 10. oktobra, na dan oslobođenja Subotice od trogodišnje zločinačke okupacije i na današnji datum, 9. maj – dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom.

„Na ovu, 77. godišnjicu te najvažnije pobede u istoriji sveta, sećamo se i ključne bitke Drugog svetskog rata – one u Staljingradu, od koje je prošlo osam decenija. Kod današnjeg Volgograda herojska Crvena armija nanela je prvi veliki poraz nacističkoj Nemačkoj i njenim saveznicima. Preko milion građana tadašnjeg Sovjetskog saveza dalo je svoje živote kao zalog za istorijski 9. maj i pobedu koja će doći 1945. godine“, podsetio je Bakić.

Istakao je da mržnja, antisemitizam i rasizam nisu uspeli da pokore svet.

„Tome su doprinos dali i borci Subotičkog partizanskog odreda i svi oni rodoljubi koji su, od 1941. godine do konačne pobede, podrivali okupatorsku vlast u našem gradu“, rekao je Bakić.

 15129_2.jpg

Naglasio je da te strašne i slavne dane nikada ne smemo da zaboravimo.

„Čast je naša imovina, naša dedovina, jer su se junački preci, na pravoj strani istorije, izborili sa nepojmljivim zlom i neverovatno teškim okolnostima – i pobedili. Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta, a najviše onih koji su za slobodu najviše žrtvovali“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da mi u Srbiji znamo da je antifašizam vezivno tkivo Evrope i da njegovo devalviranje i negiranje nije ni moralno, ni održivo.

„Zato danas stojimo, kao i uvek, ponosni na borbu za slobodu i sa najvećim poštovanjem za sve one koji počivaju ovde i na sovjetskom vojničkom groblju u našem gradu“, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

 15129_3.jpg

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratio se i član Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković, koji je u ime boračke organizacije Subotice i svoje lično ime, između ostalog, izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumevanju, saradnji i doprinosu uspešnoj organizaciji obeležavanja ovog istorijskog datuma.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, Jevrejske opštine Subotica, „Komunista Subotice – Centra Tito“, Udruženja Ličana „Lika“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, Gradskog odbora SPS-a u Subotici i Zavičajnog udruženja „Dalmacija“.

 15129_4.jpg

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, intoniranja himne Srbije „Bože pravde“, obraćanja gradonačelnika Stevana Bakića i predstavnika SUBNOR-a, kao i prigodnog programa koji su izveli učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

15129_6.jpg

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP ПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

festivals("$this->lg"); ?>