Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U Subotici promovisan nacionalni model dualnog obrazovanja

08.04.2022.

U cilju predstavljanja prednosti dualnog obrazovanja, dosadašnjih iskustava i postignuća i primera dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019/2020. školske godine, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Subotici promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Promociji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić.

15069_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je Grad Subotica danas ponovo domaćin jednog ovakvog okupljanja, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da smo svedoci da je ovo region koji u ekonomskom pogledu snažno napreduje.

„Kako drugačije da razvijamo ekonomiju u državi ukoliko ne razmišljamo o tome da je jedan od stubova ekonomskog razvoja i obrazovanje. Ono što će mladi učenici koji se opredele za ovaj model sigurno dobiti jeste kvalitet znanja koji će ih učiniti odmah zapošljivim. Razvoj i širenje naše  industrijske zone je nešto što nam daje snažan zamajac i uverenje da ćemo uspeti, jer imamo pogodno tlo za razvoj“, istakao je Bakić.

Dodao je da Grad Subotica godinama unazad svojim aktivnostima  pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja.

„Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone i na srpski obrazovni sistem, ali i na Grad Suboticu. To smo dokazali kroz razne mere usmerene u tom pravcu, kroz direktnu pomoć školama, učenicima  i njihovim roditeljima, a pre svega stimulušući  učenike koji pohađaju nastavu  na  dualnom obrazovanju. Ono na čemu, po mom mišljenju, treba još da radimo,  jeste da svi zajedno, udruženim snagama, menjamo odnos prema zanatskim zanimanjima i da mlade ljude usmerimo da ih  prepoznaju kao uvažena, dostojanstvena zanimanja koja su nam preko potrebna“, naglasio je Bakić.

15069_2.jpg

Dodao je da promocija  modela dualnog obrazovanja među privrednicima mora da bude još efikasnija, kako bi privreda bila u potpunosti informisana o mogućnostima  zapošljavanja učenika po dualnom obrazovanju.

„To  će dovesti do mnogo uspešnije realizacije ovog modela,  a mi ćemo kroz plan upisa i uvođenje novih obrazovnih profila stvarati prostor i za nove partnere. U Subotici je u prvi razred srednje škole upisano 140 učenika po dualnom modelu, a ukupno po ovom modelu nastavu pohađa 408 učenika, na devet profila i sedam područja rada, na tri nastavna jezika. Subotica je, kao takva, centar dualnog obrazovanja u Vojvodini, jer je jedna četvrtina učenika po dualnom obrazovanju u Vojvodini  iz Subotice”, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

On se, na kraju, zahvalio svima koji su organizovali ovaj skup.

„Zahvaljujem se resornom ministarstvu  što čini ogromne napore da novim zakonskim rešenjima i tesnom saradnjom sa školama i lokalnim samoupravama u punom kapacitetu primeni koncept dualnog obrazovanja. Posebno se zahvaljujem pomoćnici ministra Gabrijeli Grujić jer je ispunila ono što mi je obećala, a to je da će Subotica imati dva trening-centra“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Pomoćnik ministra Gabrijela Grujić je, obraćajući se medijima uoči promocije nacionalnog modela dualnog obrazovanja u Gradskoj kući, izjavila da Vlada Republike Srbije, osim toga što podržava dualno obrazovanja na nivou srednjeg obrazovanja, daje podršku i u oblasti visokog obrazovanja.

„Od prošle godine imamo akreditovana 32 programa čak na devet visokoškolskih ustanova, šest akademija strukovnih studija i tri fakulteta, što svedoči o tome da dualno obrazovanje postaje jedna ozbiljna platforma koja govori o tome da u 21. veku ne možemo da govorimo samo o značaju teorijskih znanja već i o veštinama, sposobnostima, stavovima, sveukupnim kompetencijama koje naše mlade čini odmah zapošljivim nakon željenog nivoa formalnog obrazovanja“, istakla je, između ostalog, Gabrijela Grujić.

15069_3.jpg

Podsetila je i da Vlada Republike Srbije podržava razvoj 12 trening centara u čije se najsavremenije  opremanje radioničarskih blokova ulažu značajna sredstva.

„Subotica se razlikuje po tome što će imati trening centre u dve škole, Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’ i Hemijsko-tehnološkoj školi. To je zato što je svih prethodnih godina pokazala kvalitet i posvećenost dualnom obrazovanju. Zahvaljujem se gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću koji snažno podržava ovaj model realizacije nastave, svestan da ukoliko se podržava ovakav model mladi ljudi sigurno ostaju u Subotici, grade ovde svoje karijere, a Subotica i okruženje napreduju“, podvukla je Gabrijela Grujić.

Prisutnima u Velikoj većnici obratio se i predstavnik Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Damir Vojnić Tunić, a o iskustvima ovdašnjih srednjih škola u realizaciji dualnog obrazovanja govorili su direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Željko Rajčić i direktor Politehničke škole Iso Planić.

15069_4.jpg

Iskustva ovdašnjih kompanija u realizaciji dualnog obrazovanja predstavili su direktor kompanije „MiniPani“ d.o.o. Gabor Kovač, predstavnik kompanije „Don Don“ d.o.o. Verica Budimc, predstavnik kompanije „Kontinental“ Jelena Zec, i direktor kompanije „Vojput“ Vukoslav Vukoslavović.

Promociji dualnog obrazovanja prisustvovali su i profesori i učenici subotičkih srednjih škola, Ekonomske škole „Bosa Milićević“, Hemijsko-tehnološke škole, Politehničke škole i Tehničke škole „Ivan Sarić“.

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>