Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić se sastao sa predstavnicima romske zajednice

08.04.2022.

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa predstavnicima romske nacionalne manjine. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je i ove godine povodom obeležavanja Svetskog dana Roma postavljena zastava Roma na Gradskoj kući, a prvi put i na objektu Mesne zajednice „Peščara“, u znak podrške sugrađanima iz romske zajednice, i da je Grad Subotica u prethodnom periodu pokazao odgovornu politiku u pogledu podrške romskoj nacionalnoj manjini i unapređenju položaja i kvaliteta života Roma i Romkinja u ovom gradu.

 15068_1.jpg

„Od 2018. godine, putem ’ROMACTED’ programa, romskoj zajednici u našem gradu omogućeno je da se više uključi u društveni život  kroz predstavljanje svojih prioriteta.  U tom smislu, aktivno učešće su uzeli mladi Romi, žene Romkinje i romski muzičari. U narednom periodu očekuje nas izrada novog Lokalnog akcionog plana za period 2022-2027. godina, gde ćemo definisati prioritete za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva, stanovanja i zapošljavanja“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 15068_2.jpg

Istakao je da ovom prilikom želi da se zahvali romskim koordinatorima, po čemu je, kako je rekao, Grad Subotica jedinstven u Srbiji jer su angažovana dva koordinatora, kao i pedagoškim asistentima i zdravstvenom medijatoru na predanom radu, dobroj saradnji i komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice.

Koordinator za romska pitanja Grada Subotice i predsednik Edukativnog centra Roma, Stevan Nikolić, kazao je da isticanje romske zastave na Gradskoj kući znači da su za pripadnike romske zajednice u ovom gradu sva vrata Gradske kuće uvek otvorena.

 15068_3.jpg

„Danas slavimo i u skladu sa tradicijom priredili smo i prigodne programe. Ovo je prilika da se predstavimo, da analiziramo urađeno i napravimo zajedničke planove za budućnost. Mi smo servis građana i u funkciji romske zajednice smo 365 dana u godini, a moto međunarodne zajednice ’O Romima sa Romima’ u Subotici je u praksi potpuno opravdan“, kazao je Stevan Nikolić.

 15068_4.jpg

Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Ilija Đukanović, koordinator za romska pitanja Grada Subotice i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Klaudija Kurina, pedagoški asistent i član Edukativnog centra Roma Nada Dimović, zdravstveni medijator i član Udruženja „Ači“ Ljubinka Gluščević, i član Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Subotice Magda Fehervari.

 15068_5.jpg

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma u Subotici je organizovan i prigodan program: u vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba dečjih radova učenika osnovnih škola, a večeras, od 19.00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće biće održan koncert romske i svetske muzike uz „Kurina trio bend i prijatelji“.

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop