Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručena priznanja najboljim mladim matematičarima na okružnim takmičenjima

24.03.2022.

Učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga, koji čine Grad Subotica i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, koji su na nedavno održanim okružnim takmičenjima iz matematike ostvarili najbolje rezultate danas su, u Subotici, uručena priznanja. Prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, u okviru koje je diplomama i pohvalama nagrađeno oko 60 osnovaca i dvadesetak srednjoškolaca, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint).|

15041_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je ova lepa godišnja smotra matematičkih talenata postala tradicija za Suboticu i da zaista želi da se zahvali svima u ovom gradu koji tome doprinose.

„Kao i ostale plemenite nauke, matematika je od davnina izuzetno važna za svako društvo i sve zajednice tokom istorije. Naša zemlja je uvek bila zavičaj talentovanih matematičkih umova, od anonimnih genija koji su projektovali srednjovekovne manastire, preko Petrovića, Milankovića, Pupina, do današnjih mladih svetskih šampiona na matematičkim olimpijadama. U dobrom ste društvu naši mladi Subotičani, a vašem gradu i državi izuzetno su potrebni vaši talenti i vaša vrednoća“, naglasio je Bakić.

Istakao je da srednje škole u Subotici pružaju velike mogućnosti za razvoj njihovih znanja, a da su tu, kasnije, i Ekonomski i Građevinski fakultet u Subotici gde mogu da postanu vrhunski naučni radnici, poput, kako je rekao, cenjenog dekana Ekonomskog fakulteta Nebojše Gvozdenovića koji predvodi Društvo matematičara Subotice.

15041_2.jpg

„Tu i Visoka tehnička škola, a i Novi Sad i Beograd imaju mnogo da vam ponude. Ono što vas ja, kao vredne i pametne mlade ljude, svoje sugrađane molim, jeste da pokušate svoje talente da primenite najpre u našem gradu. Da studirate ovde ili da nam se vratite sa studija i date svoj doprinos razvoju informatičkog društva u nekoj od sjajnih IT kompanija u Subotici, ili da se bavite logistikom u Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’, arhitekturom u nekoj od građevinskih firmi, pa i da prenosite kao profesori i nastavnici nekim novim matematičkim klincima vašu ljubav prema plemenitoj nauci koja pokreće civilizaciju i koja će biti važnija u 21. veku nego ikada do sada. Zahvaljujem vam se na radu i trudu, česitam vam na uspesima i želim vam još mnogo novih znanja, usvaršavanja, takmičenja i pobeda“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uz izražavanje zahvalnosti talentovanim učenicima iz našeg grada i Okruga za sve što su učinili u prethodnim godinama, dr Balint Pastor je istakao kako su talentovani matematičari te uspehe na takmičenjima postigli i za sebe, i za svoje porodice, ali i za njihov grad.

15041_3.jpg

„Profesor matematike Endre Šili prošle godine je dobio priznanje ’Pro urbe’ i svima vama želim da budete nagrađeni priznanjem ’Pro urbe’ ili zvanjem Počasni građanin grada Subotice. Naš grad nastoji da ceni znanje, trud i rezultate.  Ja se bavim društvenim naukama i moram da vam priznam da je jedan od najsrećnijih dana u mom životu bio onaj kada sam u Gimnaziji ’Svetozar Marković’ shvatio da je gotovo sa matematikom i sa prirodnim naukama, i da ću se od tog trenutka baviti samo pravnim naukama. Ali, već na drugoj godini studija imali smo predmet nasledno pravo... i onda su se pojavile brojke i cifre za koje sam mislio da se nikada više neće pojaviti u mom životu. Hteo sam da kažem da ukoliko je matematika bitna i za pravne nauke, a jeste, onda je matematika bitna i za sve  druge nauke i za čitav život.  Zato, ’kapa dole’ zbog postignutih rezultata u matematici i ja vam želim od srca da nastavite  sa ovakvim uspesima. A mi ćemo i dalje preduzimati sve da vam ovaj grad pruža što je moguće bolje uslova za život i rad, kako biste ostali u njemu“, poručio je dr Balint Pastor.

15041_4.jpg

Svečanoj dodeli priznanja prisustvovali su i predsednik Društva matematičara Subotice i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, prof. dr Nebojša Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, direktor Osnovne škole „Kizur Ištvan“ Dejan Anđelković, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Željko Rajčić i predsednik Komisije za matematička takmičenja Ljubica Kiselički, kao i roditelji, nastavnici i profesori nagrađenih učenika.

Okružna takmičenja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola održana su u Subotici: za osnovce od četvrtog do osmog razreda u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“, a za srednjoškolce u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

15041_5.jpg

Na državno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola, sa Okružnog takmičenja u Subotici plasman je izborilo sedam srednjoškolaca. Među  nagrađenim srednjoškolcima je i učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ Dario Vajda, koji će svoju školu i Suboticu predstavljati na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, u takmičenju u A kategoriji.

Na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, dodeljene su i diplome učenicima subotičkih srednjih škola koji su na gradskom takmičenju iz matematike ostvarili najbolje rezultate, a kojima ta priznanja zbog pandemije virusa korona nisu uručena. 

15041_6.jpg 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>