Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana edukativna tribina o negovanju dobrih govornih navika

16.11.2021.

U okviru projekta Karavan kulture govora koji se, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, sprovodi u sklopu nacionalne kampanje „Negujmo srpski jezik“ koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće održana edukativna tribina o negovanju dobrih govornih navika u organizaciji Udruženja za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“. Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da ga raduje dolazak Karavana kulture govora „Progovori da vidim ko si“ u naš grad, da mu je drago da je u ovom projektu uzelo učešća 40 osnovaca i isto toliko učenika subotičkih srednjih škola, kao i trideset prosvetnih radnika svih profila i njihovih rukovodilaca.

14684_1.jpg

„Kultura govora je veoma važna za očuvanje integriteta jednog jezika. To je stvar naše kulture i identiteta, ali i pitanje ličnog razvoja svakog od nas. Pravilno i jasno izražavanje je velika prednost u svim sferama ličnog i profesionalnog života. Zato će vrhunski stručnjaci koji su deo ovog projekta zaista mnogo pomoći našim mladim sugrađanima da unaprede svoje kapacitete i pojačaju svoje samopouzdanje pred velikim izazovima koji ih čekaju u životu“, istakao je Bakić.

Dodao je da su mnogi projekti Udruženja „Izražajnost“ podržani od Vlade Republike Srbije i da to nije slučajnost.

„Čvrsto smo opredeljeni, na svim nivoima vlasti, da čuvamo srpski jezik i ćiriličko pismo. Moderno vreme i nove tehnike komunikacije u mnogome siromaše sve jezike sveta. To je veliki izazov na koji kroz ovakve projekte spremno, savremeno i zanimljivo odgovaramo. Čuvamo svoje dragoceno jezičko nasleđe i uklapamo ga u uslove 21. veka, ali na način da se ne izgubi njegov kvalitet i lepota. Jedinstveni obrazovani program za srpski jezik u Srbiji i Republici Srpskoj, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatno će proširiti prostor našeg jezičkog jedinstva, a to znači i prostor zajedničkog života, kulture i ekonomije“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

14684_2.jpg

Subotica je mešovita sredina, kazao je gradonačelnik i podvukao da kako republika, pokrajina i grad neguju srpski jezik i ćirilicu, tako isto „kroz zakonska rešenja, politike i konkretne aktivnosti čuvamo jezike i pisma nacionalnih manjina“.

„Ovaj Karavan kulture govora biće u našem gradu dobra prilika i da naši sugrađani iz manjinskih zajednica usavrše svoje poznavanje i vladanje srpskim jezikom, što im može koristiti u daljem životu i radu širom Srbije. Zaista je velika korist od ovog plemenitog i našem društvu veoma potrebnog projekta i želim da se zahvalim što je Subotica uvrštena u plan aktivnosti Karavana. Naša lokalna samouprava je aktivni učesnik svih delatnosti na jačanju kulture govora i unapređenju znanja. Zadovoljstvo je biti vaš domaćin i Grad će sve naše mlade sugrađane, polaznike ovih edukativnih radionica, darovati knjigom, koja će pomoći da usvojena znanja ostanu trajna, a ujedno će biti uspomena na ovo lepo iskustvo. Želim vam srećan rad i mnogo novih znanja“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

O neophodnosti negovanja kulture govora, odnosno lepog izražavanja, šta sve spada u  tu kulturu, na koji način ona utiče na srpski jezik i kako ispraviti loše govorne navike, na tribini su govorili master komunikolog, Slobodan Roksandić, i profesor dikcije dr Radovan Knežević.

14684_3.jpg

Poznati francuski humanitarac, Arno Gujon, prisutnima u Velikoj većnici u video poruci je ispričao kako je on najbolji primer da se upornošću i uz mnogo truda može dostići visok nivo kulture izražavanja, čak i kada se govori na stranom jeziku.

Pored edukativne tribune, u okviru Karavana kulture govora koji se u Subotici sprovodi od 15. do 17. novembra, održane su i edukativne radionice na kojima su subotički osnovci i srednjoškolci putem praktičnih vežbi radili na razvijanju svoje kulture govora, kako da to čine na jasan, slikovit i dinamičan način i kako da eliminišu upotrebu poštapalica, skraćenica i tuđica. Učesnici radionica su na poklon od Grada Subotice dobili knjigu „Progovori da vidim ko si“ autora Slobodana Roksandića, dodatno nastavno sredstvo sa više od 20 audio i video lekcija.

Sekretar Sekretarijata za društvene deletnosti, Jasmina Stevanović, je u ponedeljak, 15. novembra, na konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, najavljujući ovu edukativnu tribinu i edukativne radionice u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i Gimnaziji „Svetozar Marković“, kazala da je Grad Subotica dao apsolutnu podršku nastojanjima Udruženja „Izražajnost“ da, pored mnoštva lokalnih samouprava, poseti i Suboticu.

14684_4.jpg

„Smatramo veoma važnim svaku ideju i aktivnost kojom ćemo ohrabriti i osnažiti mlade ljude da, u vremenu kada se sadržaj na društvenim mrežama, i rijaliti programi nameću kao model ponašanja, rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstaknemo ih da više pažnje posvete usmenom izražavanju. Poznavanje i očuvanje jezika predstavlja identitet naroda i zato je potrebno da  decu učimo vrednostima njihovog jezika“, naglasila je Jasmina Stevanović.

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJA

Medija-centar i ProtokolПаркингВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop