Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan oslobodjenja Subotice u Prvom svetskom ratu

13.11.2021.

Povodom obeležavanja 103. godišnjice oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, sinoć je  na sceni „Jadran“ subotičkog Narodnog pozorišta održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“, manifestacija koja se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma. Akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da smo, kao i svake godine u poslednje tri decenije, sabrani i večeras na ovoj svečanosti da se sa ponosom i poštovanjem prisetimo novembarskih dana 1918. godine u Subotici, dana oslobođenja i ujedinjenja kada su se ostvarili tri veka sanjani snovi ovdašnjih Srba i Bunjevaca o slobodi, ravnopravnosti, poštovanju jezika, pisma i nacionalne kulture.

14680_1.jpg 

„Sve je to na ove prostore donela Kraljevina Srbija, kojoj se Subotica direktno prisajedinila, zajedno sa celom Bačkom, Baranjom, Banatom i Sremom. Jugoslovenska avantura donela je mnogo neizvesnosti i stradanja i danas ponovo nastavljamo od tog slavnog 13. novembra, kada je ušla srpska vojska i kada je došla srpska država. Bunjevci su, u državi sa jugoslovenskim predznakom, izgubili pravo na svoj identitet, dok danas u Srbiji, u gradu Subotici imaju pravo na službenu upotrebu svog jezika koji je ove godine, posle vekova upotrebe među Subotičanima, konačno ozvaničen pred gradskim institucijama. Važno je setiti se da je i to tekovina 13. novembra 1918. godine“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Novembarski dani, dodao je, doneće Subotici još jednu veliku radost – velelepni  spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, u čije ime je Drugi bataljon Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije doneo i mir, i poredak, u Suboticu.

„Spomenik će biti otkriven krajem ovog meseca, ispred Sokolskog doma posvećenog njegovom stradalnom sinu. Posebna je čast i privilegija za sve nas koji smo u tome učestvovali, da ostvarimo želju starih Subotičana koji su 1920. godine doneli odluku u Skupštini grada o podizanju spomenika poslednjem srpskom kralju, baš u blizini Železničke stanice, na koju su vozom pristigli i bez ispaljenog metka u grad ušli junaci Solunskog fronta“, rekao je Bakić.

14680_2.jpg

Podvukao je da „mi sve to činimo sledeći viziju predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ koji je „započeo veliko delo obnove srpske državotvorne svesti i nacionalnog dostojanstva“.

„Vizija obnove i unapređenja spomeničke baštine praćena je i usmerenjem ka obnovi svih vrednosti koje kameni i mermerni likovi naših velikana simbolizuju. Uz duhovne vrednosti obnavlja se i naša ekonomija, pa će, u godinama koje dolaze, i naša Železnička stanica preći iz 1918. godine u 21. vek, u kojem će naš stari kralj dočekivati ispred parka neke nove subotičke goste, spajajući slavnu prošlost i perspektivnu budućnost ovog grada. U to ime, neka nam je srećan dan oslobođenja i ujedinjenja“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na svečanosti obratio se i književnik i istoričar, generalni sekretar Matice srpske, dr Milan Micić.

U okviru svečane akademije, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Boško Puletić, izveo je monodramu „Vojvoda Živojin Mišić“ koja je svoju premijeru imala na sceni „Slavija“, u januaru ove godine, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti velikog srpskog vojskovođe.

 14680_3.jpg

Akademija je otvorena himnom „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“, u izvođenju hora Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

Povodom 13. novembara 1918. godine, kada je oslobodilačka srpska vojska ušla u Suboticu, danas su položeni venci na spomen-ploču na Železničkoj stanici, kao i kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine, na Puškinovom trgu, gde je održan  pomen za poginule borce.

U ime subotičke lokalne samouprave i gradonačelnika Stevana Bakića venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine položili su član Gradskog veća Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić.

14680_4.jpg

 

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJA

Medija-centar i ProtokolПаркингВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop