Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2021.

Na Senćanskom groblju, na parceli br. 44, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“ danas je održana ekumenska liturgija i svečana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) je, uoči obraćanja prisutnima na komemorativnom skupu, u izjavi medijima naglasio da je ova komemoracija jako bitna, kao što su i komemoracije nevinim žrtvama iz 1941. i 1942. godine, da se ovakve stvari nikada više ne smeju ponoviti i da treba da se sećamo nevinih žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost.

14652_1.jpg

On je naveo da se danas sećamo onih koji su 1944. i početkom 1945. godine izgubili svoje živote samo zbog toga što su bili pripadnici određenih nacija i da su oni svojim životom platili za nešto što se dešavalo nekoliko godina ranije, 1941. i 1942. godine.

14652_2.jpg

„Mi treba da ih se sećamo i bez obzira da li postoji neko srodstvo između njih i nas danas oni su nevine žrtve svih nas. Postignuće je da je ukinut princip kolektivne krivice 2014. godine, a Narodna skupština Republike Srbije 2013. je donela deklaraciju o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva 1944. i 1945. godine. U Čurugu su, 2013. godine, predsednik Mađarske Janoš Ader i tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić položili vence na spomenike srpskim i mađarskim žrtvama, a 2014. godine Vlada Srbije ukinula je dve odluke iz 1945. godine kojima je kompletno stanovništvo mađarske nacionalnosti iz nekoliko naselja bilo proglašeno kolektivnim krivcem. Zbog toga je kolektivna krivica eliminisana iz našeg pravnog poretka. Na Senćanskom groblju, kod spomenika 'Ptica slomljenih krila', 2014. godine cveće je položio Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade Srbije“, istakao je dr Balint Pastor.

Venac na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime Skupštine grada Subotice položio je predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića pomoćnik gradonačelnika, Marko Marić, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Bojan Šoralov. U ime Skupštine AP Vojvodine venac je položio predsednik Skupštine Ištvan Pastor, u ime ambasade Mađarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Subotici venac su položili ambasador Atila Pinter i generalni konzul Ester Čalokezi, dok su u ime Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici venac položili generalni konzul Velimir Pleša i konzul savetnik, Ivan Rukavina.

14652_5.jpg

Vence su položili i predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, Jevrejske opštine Subotica, predstavnici SVM-a i Gradskog odbora SVM-a u Subotici, kao i predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Ovaj spomen-park današnji izgled poprimio je 1994. godine, postavljanjem spomenika „Ptica slomljenih krila“. Natpis „In memoriam“ sa tada 159 imena postavljen je 1996. godine. Narednih godina spisak imena je proširivan, a po podacima Komemorativnog odbora koji identifikuje žrtve pre 77 godina stradalo je 1.125 nevinih žrtava iz Subotice i okolnih naselja.

14652_4.jpg

Danas je u Bajmoku, na Spomen groblju kod Bagrema održano sećanje na nedužne žrtve stradale 2. novembra 1944. godine, a komemorativni skupovi održani su i na Velikom groblju u Čantaviru i na Kelebiji.

U četvrtak, 4. novembra 2021. godine, u 18.00 časova u crkvi Svetog Đorđa održaće se pomen nevinim žrtvama iz 1944/45. godine.

 

 

 

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJA

Medija-centar i ProtokolПаркингВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop