Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica – Segedin

18.10.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom - (Segedin). Na železničkoj stanici u Horgošu, gde je ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge, prisustvovao je i veliki broj građana iz ovog kraja. Početku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.Í

14633_1.jpg

„Dragi prijatelju, zahvalan sam što ste uz mnogo hrabrosti i uz pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, napravili uslove za potpuno nove odnose u kojima mi, Srbi, verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Srećan sam i ponosan što ovako nešto mogu da izgovorim danas, u Horgošu. Zajedno možemo mnogo toga da uradimo, zajedno smo mnogostruko snažniji i jači, i sve što gradimo i radimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate“, istakao je predsednik Vučić.

Po okončanju ovog projekta, čitav prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam, trgovinu i zbližavanje naših kultura i naroda, rekao je predsednik Vučić i dodao da će pruga doneti velike i konkretne rezultate, ali nam i pokazuje da se nalazimo u samom centru Evrope.

„Šta je lepše i važnije od toga da živimo u miru i da imamo poverenja jedni u druge? Srbija je mnogo toga naučila iz mađarskog iskustva, a danas gleda i kako da reši energetske probleme. I tu ćemo da pristupimo zajednički, kao što je bilo u slučaju snabdevanja gasom“, poručio je predsednik Vučić.

14633_5.jpg

Predsednik Srbije je naglasio da Subotica ima fantastičnu budućnost, da će se uskoro ići na rekonstrukciju subotičke Opšte bolnice i da je vrednost investicije 40 miliona evra, da se završavaju radovi na zgradi Narodnog porozorišta vredni 4,5 miliona evra i da će Subotica dobiti stadion od 22 miliona evra, kao i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.

„Već u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, a investicija je vredna 65 miliona evra”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban zahvalio je predsedniku Vučiću što ga je pozvao na današnji događaj. 

14633_6.jpg

Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, a u stvari postavljamo kamen temeljac, jer ovo je simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade novu, zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imati podjednake pogodnosti ove saradnje. Građani oba grada su mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke“, poručio je mađarski premijer Orban i istakao da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope, te da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. 

14633_8.jpg

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara. Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

14633_9.jpg

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika na Paliću i Horgošu.

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJA

Medija-centar i ProtokolПаркингВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop