Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić posetila Suboticu

29.09.2021.

„U vreme pandemije i u ovom velikom izazovu pred kojim smo se našli kao društvo, porodica se pokazala kao najsigurnije mesto za svakog pojedinca. Naš zadatak je da porodicu vratimo na mesto koje joj i pripada, a to je centralno mesto u jednom društvu“, izjavila je danas pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, nakon sastanka u Gradskoj kući sa gradskom menadžerkom i pomoćnicom gradonačelnika za ekonomski razvoj i međunarodnu saradnju Zagorkom Panić, članom Gradskog veća zaduženim za oblast privrede Srđanom Samardžićem i sekretarkom Sekretarijata za društvene delatnosti Jasminom Stevanović, upriličenog povodom njene današnje posete Subotici.

14591_1.jpg

I naša država se, dodala je, kao i većina evropskih zemalja svake godine suočava sa problemom gubitka velikog broja stanovnika.

14591_2.jpg

„Mi smo prošle godine prvi put imali manje od 62.000 novorođene dece, a umrlo je, nažalost, oko 115.000 ljudi, što je zabrinjavajući podatak. Nama svakog dana nestaje oko 100 stanovnika, svake godine grad veličine Šapca i naša država namerava da se uhvati u koštac sa ovim problemom na najvećem mogućem nivou. Formirano je ministarstvo koje će se samo baviti porodicom i demografijom i naš prvi zadatak je da obiđemo što više lokalnih samouprava i sagledamo šta lokalnim zajednicama nedostaje, šta preduzimaju na tom polju,  da istaknemo primere dobre prakse i pomognemo tamo gde je to moguće. Nije uvek sve u novcu, zadatak svih nas koji smo donosioci nekih odluka bez obzira o kom je nivou reč jeste da promovišemo i u centar pažnje vratimo vrednosti koje su jedno vreme bile u zapećku, odnosno da porodicu vratimo na prvo mesto“, poručila je Aleksandra Čamagić.

Jasmina Stevanović je navela da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na nedavno održanom Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti naglasio da je pitanje demografije - pitanje opstanka i Srbije i drugih zemalja i da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Uz podsećanje da se moglo čuti da je Srbija uvela veliki broj mera,  i da će se nastaviti sa pružanjem podrške rađanju dece i pojačati finansijski podsticaji za pomoć porodicama i deci, ona je kazala da subotička lokalna samouprava nastoji da prati sve mere koje dolaze sa republičkog i pokrajinskog nivoa i u okviru budžeta, ali i apliciranjem kod viših nivoa vlasti.

14591_3.jpg

„Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice. Zato svakodnevno unapređujemo mere podrške porodici koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj deci stvorimo bolju budućnost. Nemoguće je podstaći demografski razvoj bez ulaganja u uslove u kojima deca rastu“, rekla je Jasmina Stevanović.

Podrška sa svih nivoa, dodala je, vetar je u leđa jednom od najznačajnijih pitanja sa kojima se hvatamo u koštac.

„Kako je za pojedinca prvi i najvažniji cilj u životu da dobije potomstvo, tako je i za državu rađanje novih života jedan od ključnih pravaca kojim treba da ide“, istakla je Jasmina Stevanović.

 14591_5.jpg

 

 

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop