Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan grada Subotice

01.09.2021.

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. seprembra 1779. godine postao slobodan kraljevski grad.

14512_1.jpg

Uz čestitke dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je tim povodom izjavio da je vredno istaći da je prošlo 630 godina od prvog pomena Subotice u istorijskim izvorima, što, kako je naveo, svedoči o bogatom životu ovog grada u vekovima pre njegovog uzdizanja u status koji je dobio 1. septembra 1779. godine.

„Veoma je bitna i činjenica da svake godine dokazujemo da je Grad Subotica grad svih njenih građana. Posebno smo na uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu, čime je ova nacionalna manjina, posle tri i po veka života u našem gradu, konačno izjednačena u pravima sa ostalim istorijskim zajednicama, a subotički mozaik različitosti je upotpunjen. Jednoglasno donošenje odluke u Skupštini grada o uvođenju bunjevačkog jezika kao četvrtog jezika koji će biti u službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice ujedno je i nagrada Bunjevcima za njihovu lojalnost i našem gradu, i našoj državi”, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Subotica ove godine, dodao je, Dan grada obeležava onako kako dolikuje njenom značaju i veličini.

 14512_2.jpg

„Verujem da neće biti nekih velikih posledica po pitanju korona virusa i da će se građani pridržavati svih mera. Nadam se da će naši sugrađani biti zadovoljni programom koji smo za njih priredili povodom obeležavanja dana jednog velikog grada, petog po veličini u Srbiji. Osim toga, 1. septembra svaki Subotičanin se oseća bitnim, oseća svoju pripadnost ovom gradu. Imamo čime da se ponosimo, naš grad ima poseban duh i mi taj duh i dalje treba da negujemo i razvijamo. Na kraju bih svim Subotičanima čestitao Dan grada Subotice. Želim im da se i večeras i sutra veče, kao i svih narednih dana dok se bude obeležavao Dan grada, osećaju dobro i da se lepo provedu“,  naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor je, obraćajući se, takođe, medijima, čestitao svim Subotičanima Dan grada, a čestitke je uputio i dobitnicima priznanja „Pro urbe“ i zvanja Počasni građanin grada Subotice.

 14512_3.jpg

„Subotica je  stara najmanje 630 godina. Ova godina je puna godišnjica pošto je 1391. godine Subotica prvi put spomenuta u jednom dokumentu, a 242 godine je  proteklo od kada je kraljica Marija Terezija proglasila Suboticu ’slobodnim kraljevskim gradom’. Ovaj grad je grad svih nas, svih nacionalnih zajednica, svih naroda koji ovde žive. Trebalo bi da budemo složni, da budemo ponosni na to što smo svi mi zajedno Subotičani. Ujedno bih pozvao građane i predložio im da dođu na koncerte večeras i sutra uveče i da uživaju u programu koji je grad Subotica priredio, s obzirom na to da je dan kada se slavi rođendan Grada Subotice“, istakao je dr Balint Pastor.

Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, zvanje Počasni građanin dodeljeno je Tomislavu Karadžiću, privredniku i počasnom predsedniku Fudbalskog saveza Srbije. Njemu je diplomu i plaketu zvanja Počasni građanin uručio gradonačelnik Stevan Bakić.

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su – dr Endre Šili, akademik, Ildiko Lovaš, profesorka mađarskog jezika i književnosti, i neformalno udruženje građana „Naše malo je nekome sve Subotica“, koje su na društvenim mrežama osnovale humane Subotičanke Dana Radomirović, Tijana Mijović i Josipa Rončević.

14512_4.jpg

Dobitnik priznanja Počasni građanin Tomislav Tole Karadžić rekao je da se oseća privilegovanim i srećnim što danas ima priliku da se zahvali na dodeljenom priznanju.

“Priznanje koje ste mi dodelili za mene predstavlja krunu mog dosadašnjeg života i rada u ovih 60 godina koliko živim u ovom gradu u kome sam shvatio, a to govorim i mojim naslednicima, da je Subotica najlepši grad za život. Rekao sam da sam dobio razna priznanja titule, nagrade ali nijedna  ne može da se poredi sa ovom, nijedan dan u mom životu nije uporediv sa ovim – rekao je Tomislav Karadžić i uz veliku zahvalnost poručio ljudima koji vode ovaj grad da ga uvek čine mestom dobrim za život.

U ime nagrađenih priznanjem „Pro urbe“ prisutnima se obratio dr Endre Šili.

„Izuzetno smo dirnuti, veoma srećni i veoma smo počašćeni. Hvala vam najlepše dragi Subotičani”, rekao je Endre Šili i dodao da već 36 godina živi u Velikoj Britaniji ali da svake godine provede po mesec dana u Subotici, jer uživa u lepoti istorijskog centra Subotice koji je po njegovoj oceni – neprevaziđen.

 14512_5.jpg

Svečanoj sednici Skupštine grada Subotice prisustvovali su generalni konzuli Republike Hrvatske i Mađarske u Subotici, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednici opština Gračanica i Berane, predstavnici više gradova iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, republički i pokrajinski poslanici sa teritorije grada Subotice, odbornici Skupštine grada Subotice, članovi Gradskog veća i predstavnici državnih organa.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde“ koju je izveo crkveni hor „Sveti Roman Melod“. U prigodnom kulturno-umetničkom delu programa nastupili su učenici subotičke Muzičke škole.

 14512_8.jpg

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop