Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnuku Stevanu Bakiću predat hleb od novog žita

08.08.2021.

Na Gradskom trgu u Subotici danas je održan najsvečaniji deo programa „Dužijance“, manifestacije u čast žetelaca i zahvalnosti za dobar rod žita. Na ovogodišnjoj, 111.  po redu, tradicionalnoj svetkovini najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Danijel Kujundžić i Kristina Matković uručili su gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću hleb od novog žita.|

Završnoj svečanosti „Dužijance“ prisustvovali su visoki republički i pokrajinski zvaničnici, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, pomoćnica gradonačelnika Vesna Bosančić,  članovi Gradskog veća Srđan Samardžić, Milanka Kostić, Hajnalka Bognar Pastor i brojni predstavnici verskih i kulturnih ustanova i organizacija.

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da je ova lepa tradicija jednostavna ali prepuna snažne i večne simbolike.

„Sam Gospod nam, u molitvi kojoj nas je naučio, poručuje da od Njega tražimo „hleb nasušni“, kao jedino što nam od materijalnog zaista treba. Bez svega se može, ali bez hleba ne. Zato je žetva i danas tako važna“, rekao je Stevan Bakić

Od pradavnih vremena, kada je ljudski rod počeo da obrađuje zemlju hleb je simbol velikog truda, rada i volje za opstankom i rastom čoveka i njegove zajednice. Promenile su se poljoprivredne tehnike, teški risarski poslovi su olakšani ali time izražavanje zahvalnosti nije postalo manje značajno. Naprotiv, naglasio je Stevan Bakić.

„Danas smo zahvalni na izobilju i blagodetima savremenog doba ali ostajemo zahvalni i precima, koji su svojim teškim i vrednim radom prehranili nebrojene generacije, koje su stvarale Suboticu, i ostavili nam je kao najlepše nasleđe i besceni dar“, podvukao je Bakić.

Inicijativa Blaška Rajića, da Dužijanca postane organizovana i javna svetkovina, bila je vizionarska, jer je omogućila njen kontinuitet proteklih 111 dugih godina, tokom kojih je, od izvorne tradicije salaša, postala i prepoznatljiva gradska svečanost, koju ćemo čuvati i slaviti i u 21. veku, istakao je Bakić.

 

„Čestitam svim domaćinima uspešnu žetvu i želim im da sa radošću ubiru plodove svog rada“, zaključio je Stevan Bakić.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktarku na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice”, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Današnji program biće završen večeras Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticePrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>