Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić – Politika Aleksandra Vučića bedem protiv novih „Oluja“

31.07.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je komemorativnoj tribini posvećenoj stradanju srpskog naroda u akciji "Oluja", koja je održana, u subotu 31. jula, u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.
Na svečanosti su govorili ugledni istoričari, profesor dr Dejan Mikavica, sa Univerziteta u Novom Sadu i dr Momčilo Diklić, saradnik Instituta za evropske studije.

14456_1.jpg

Gradonačelnik Bakić se obratio skupu, pozdravio govornike i goste, podsetivši da se približava 4. avgust, koji je zločinačka akcija „Oluja“ učinila jednim od najtragičnijih datuma u srpskoj istoriji. On je istakao da je o tom zločinu teško govoriti, ali da o njemu, što nam je teže, moramo govoriti češće, te da žrtve „Oluje“ zaslužuju najsvečaniji pijetet i najozbiljniji odnos prema njihovom stradanju.

14456_2.jpg

On je pohvalio rad Saveza srpskih udruženja zahvaljujući kojem se o tom stradanju govori svake godine u Subotici, gradu koji je bio utočište za hiljade Srba koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta. Gradonačelnik je istakao da su oni danas naši sugrađani i da daju nemerljiv doprinos životu i razvoju Subotice ali i da zavičaj koji im je otet i zločin koji je nad njima počinjen, nikada nisu zaboravili.

14456_3.jpg

„Ne smeju da zaborave, a ne smemo ni mi, koji smo bili svedoci krajiške tragedije. Događaji, poput ovog večeras, su dragoceni i zbog toga što su mnoga, tada izbegla deca, danas postala roditelji, čije kćeri i sinovi žive daleko od svog zavičaja. Velika je odgovornost na nama, da im prenesemo istinu o svemu što se dešavalo tih teških godina.

14456_4.jpg

Istinu o kojoj se dugo govorilo šapatom, koja čak ni u Srbiji nije imala svoje mesto u javnom i državnom životu. To je promenila državnička vizija predsednika Aleksandra Vučića, zahvaljujući kome je obeležavanje srpskog stradanja u Krajini, postalo deo državne politike. Poštovanje prema žrtvama, kultura sećanja i borba za prava našeg naroda u Hrvatskoj danas su opredeljenje svih nivoa vlasti u Srbiji.“ Naglasio je gradonačelnik Bakić.

14456_5.jpg

On je nastavio navodeći da je Grad Subotica danas ozbiljan oslonac i najveća podrška svim komemorativnim svečanostima koja čuvaju sećanja i vidaju duboke i neprebolne rane, ta da su se, od 2014. godine, u gradskim prostorima i uz pomoć grada, održale mnoge izložbe, tribine, filmske projekcije i promocije knjiga o stradanju u „Oluji“.

14456_6.jpg

Gradonačelnik je dalje istakao da je ova godina posebna, jer se navršilo osam decenija od početka ustaškog genocida nad srpskim narodom, te da je Ante Pavelić bio uzor zločincima koji sum, 1995. godine, suštinski ostvarili ono što je on započeo 1941.
„Jasenovac i „Oluja“ su neraskidivo povezani i zato je veoma važno što je naša Gradska kuća, krajem maja ove godine, bila domaćin i izložbe o jasenovačkom logoru smrti.“ Dodao je Bakić, govoreći zatim o Subotici, kao sredini u kojoj postoji jedinstvena mogućnost da se i pripadnici drugih naroda i vera upoznaju sa stradanjima Srba.

14456_7.jpg

„Srbija osuđuje svaki zločin nad drugim narodima, dok tragedije srpskog naroda malo ko želi da nazove pravim imenom. Svedoci smo danas, da upravo oni koji nikada neće naći pravu reč za 500.000 ljudi koji su nestali sa jednog prostora, a sa njima i mnoga naselja, toponimi i crkve, nama drže lekcije i nameću svoja viđenja nekih drugih zločina. Teška su vremena pred nama ali ne smemo nikada odustati od istine o sebi i svojim stradanjima.
Državni vrh naše zemlje godinama jasno izražava celom svetu da ne sme više nikada biti nove „Oluje“ nad srpskim narodom, ma gde on živeo. Državno rukovodstvo to naglašava jer je postalo očigledno da nam mnogi priželjkuju i pripremaju razne slične nepogode.
Prevarili su se svi koji to čine. Srbija je, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, danas jača nego ikad i spremna da bude bedem koji će razbiti svaku takvu akciju protiv našeg naroda. Tu snagu moramo čuvati, kao i našeg predsednika, koji se za takvu snagu izborio.
Neka je večna slava žrtvama „Oluje“ – da ih nikad ne zaboravimo i izneverimo.“ Zaključio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.
Nakon obraćanja gradonačelnika skup je pozdravio i predsednik Kulturne zajednice Krajine, gospodin Željko Kukić, koji je sa prisutnima podelio izraze iskrene oduševljenosti prijemom u Subotici i odnosom gradonačelnika prema organizatorima i učesnicima tribine. On je rekao da takvu predusretljivost nije doživeo gotovo nigde ali da ona zaista danas postaje i državna politika, koja nas jedina može spasiti kao narod. On je izrazio i uverenje da će se saradnja Grada i Kulturne zajednice Krajine nastaviti.
Prisutne je pozdravio i predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga Boro Vukajlović, koji je govorio o ulozi Srbije kao matice srpskog naroda i ključnom faktoru opstanka svih stradalnika sa prostora Krajine i Bosne i Hercegovine, te da njena politika i stav bude nadu u veća prava, opstanak i povratak u zavičaje iz kojih je narod proteran.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop