Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Na Vodicama održani „Dani Nikole Tesle“

17.07.2021.

U organizaciji Udruženja Ličana „Lika“, iz Subotice, celodnevnim kulturno-umetničkim i sportskim programom na Vodicama obeleženi su osmi „Dani Nikole Tesle“. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić čestitao je organizatorima na entuzijazmu i posvećenosti organizaciji manifestacije koja neguje sećanje na čoveka koji je nauci dao nemerljiv doprinos.

Ova godina je posebna, naglasio je Bakić, jer je 165. godišnjica rođenja srpskog i svetskog genija iz Smiljana. Čoveka koji je osmislio ne samo dvadeseti vek, kroz tehnologiju trofazne struje, nego i dvadeset i prvi, kroz postavljanja temelja za tehnologiju mobilne telefonije i bežičnog interneta.

 

„Opšte su poznate njegove naučne zasluge ali je nedovoljno poznata njegova identitetska utemeljenost, naročito njegova veza sa ovim našim prostorom. Kada je rođen, Tesla je bio građanin iste države kao i tadašnji Subotičani. Omiljeni pesnik bio mu je Novosađanin, Jovan Jovanović Zmaj, sa čijim radom je upoznavao američku javnost, krajem 19. Veka“, rekao je Bakić.

 

Svoje poštovanje i ljubav prema velikom naučniku, humanisti i rodoljubu, naveo je Bakić, Subotica iskazuje i jednom od značajnijih ulica koja nosi njegovo ime, kao što Teslinim naseljem nazivamo i prepoznatljiv deo grada kroz koji ona prolazi. 

„Danas mu vi, njegovi najbliži zavičajni naslednici, podižete i jedno lepo obeležje, ovde u porti kapele Uspenija Presvete Bogorodice na Vodici. Što je jedna posebna simbolika, jer je mladi Nikola odrastao u porti hrama, u kojem je njegov otac Milutin, služio u Smiljanu svetu liturgiju. Njegov spomenik krasi i prostor ispred srpske pravoslavne crkve u Njujorku, velegradu koji mu je postao najtrajniji dom. Vi ste, dragi Ličani, prvi čuvari istine o srpstvu i pravoslavlju Nikole Tesle. On bližeg roda od vas nema i to vam je poseban ponos i privilegija u celom našem srpskom narodu“, istakao je Bakić. 

 

Grad Subotica je tu da podrži iznošenje te istine, jer ne može biti pravog slavljenja Tesle, ako se dozvoli bilo kakvo prekrajanje njegovog identiteta i negiranje onog svedočanstva koje je ostavio sam o sebi, smatra Bakić. 

„U duhu najboljih odnosa Srbije i Mađarske i globalnog značaja našeg velikog naučnika, pozdravljam i naše mađarske prijatelje, inovatore iz Kiškunhalaša, koji su izložili svoje električne automobile na ovoj svečanosti. Čestitajući nam svima veliku godišnjicu našeg Nikole Tesle, želim vam kvalitetno druženje, puno lepih uspomena sa današnjeg sabranja i da se sabiramo ovde, pored naše crkve i oko našeg Tesle i u budućim godinama“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

 

Miloš Borjan zahvalio se gradu i gradonačelniku Stevnu Bakiću na podršci i izrazio nadu da će manifestacija koja je započeta danas sa izložbom električnih automobila inovatora iz Kiškunhalaša psotati tradicionalna i da će prerasti u međunarodni skup.

Na Vodicama su danas prisustvovali i Milanka Kostić, član Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje i Sava Stambolić, šef Kabineta gradonačelnika.

Ovogodišnja manifestacija „Dani Nikole Tesle“ počela je u petak, 9. jula, izložbom slika njegovog rodnog kraja u Gradskoj kući, nakon čega je u Velikoj većnici održana edukativna tribina "Nikola Tesla - dete budućnosti".  Nagrađeni su najlepši likovni i literarni radovi kao i najbolja pesma. Na ulazu u Vodice postavljena je i bista Nikole Tesle.

Na današnjoj centralnoj manifestaciji učesnici su se nadmetali u boćanju, a posetioci uživali u izložbi inovatora i rukotvorina uz muzički program grupe "Boemi". Za najmlađe je bila organizovana radionica i igre za decu.

Prihod od tradicionalnog ručka vojničkog pasulja i ove godine biće doniran u humanitarne svrhe.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop