Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara

10.07.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, danas je bio gost na Takmičenju risara, koje se preko pedeset godina održava u Đurđinu, kao najvažniji program koji prethodi tradicionalnoj žetelačkoj manifestaciji Dužijanci, koja se održava u avgustu.

14416_1.jpg

Organizatori, iz Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ srdačno su dočekali gradonačelnika Bakića, člana Gradskog veća Srđana Samardžića i šefa Kabineta gradonačelnika Savu Stambolić kod crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu. Među istaknutim gostima su bili i članica Gradskog veća Hajnalka Bognar Pastor, direktorica JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić i direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev.

14416_2.jpg

Nakon pozdravljanja gostiju, gradonačelnik se na karucama odvezao do prostora gde će biti održano takmičenje, zajedno sa predsednikom UBH „Dužijanca“ monsinjorom dr Andrijom Anišićem, gde je upriličen tradicionalni risarski doručak na senu, sa posluženjem karakterističnim za teški rad u polju koji su obavljali žeteoci.
Nakon doručka, takmičari su zauzeli svoja mesta, obučeni u autentičnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a gradonačelnik Bakiće je posebnim zvonom oglasio takmičenje otvorenim.

14416_3.jpg

Pre toga gradonačelnik se obratio okupljenima:
„Zahvaljujem se organizatorima što su me pozvali na ovu lepu manifestaciju, koja istrajava preko pedeset godina u svom nastojanju da tradicionalnom risu pridoda i element zdravog nadmetanja u žetelačkoj veštini. Začetnici ove svečanosti su dobro primetili da će mlade ljude posebno motivisati takmičarska dimenzija, da kroz nju sačuvaju od zaborava prakse svojih predaka.“

14416_4.jpg

On je dalje posebno istakao doprinos gospođe Marije Kujundžić, koja već trideset godina učestvuje u organizaciji takmičenja i daje nemerljiv doprinos očuvanju tradicije. Takođe je posebno pozdravio i ovogodišnjeg domaćina Marina Skenderovića.

14416_5.jpg

„Posebno mi je drago što smo sabrani ovde u Đurđinu, koji je već dugo domaćin ovog takmičenja, po kojem je postao prepoznatljiv i poznat i van lokalnih okvira. Grad Subotica će uvek biti tu da vas podrži u održavanju kako ove manifestacije, tako i samog seoskog načina života, koji je osnov uspešne poljoprivrede ali i veliki turistički potencijal, što najbolje pokazuje i sama Dužijanca, kao svetkovina koja je postala jedan od simbola Subotice i sa kojom možemo da se ponosimo i u 21. veku. Želim Vam dobar ris, kvalitetno nadmetanje i naravno, da najbolji pobedi“, poručio je gradonačelnik Bakić neposredno pre otvaranja takmičenja.

14416_6.jpg

Monsinjor dr Andrija Anišić, predsednik UBH „Dužijanca“ istakao je značaj ove manifestacije sa dugom tradicijom, a posebnu njenu ulogu da ono što neguje prenosi na mlade, koji sve više učestvuju. Dodao je da kroz radionice i posvećen rad velikih risarskih šampiona poput Stipana Kujundžića, risarska veština ima budućnost i u modernom vremenu. On je podsetio da prošle godine nije moglo biti uobičajenog svečanog takmičenja zbog pandemije i izrazio zadovoljstvo što je ove godine i pored nevremena koje je pogodilo Suboticu prethodno veče, vreme poslužilo i tradicija se nastavila u punom obimu.

14416_7.jpg

14416_8.jpg

14416_9.jpg

14416_10.jpg

14416_11.jpg

14416_12.jpg

14416_13.jpgPOPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop