Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić poželeo žeteocima obilnu žetvu

03.07.2021.

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana Dužijance“ čija se završna svečanost održava 15. avgusta, danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Jose i Ane Cvijanov organizovan ris. Ovom prikazu običaja košenja žita kod Bunjevaca prisustvovali su Milinka Hrćan, pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede i mnogi drugi gosti,
Pozdravljajući domaćine i prisutne goste gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izrazio je zadovoljstvo što je danas na risu, na imanju, kako je rekao, dobrih domaćina i naveo da je od svih svečanosti i običaja koji vode ka Danu Dužijance, ris svakako najvažniji.

14401_1.jpg

„Koseći žito, na način kako su to vaši preci činili, vi čuvate uspomenu na njih, negujete običaje ali se istovremeno svi podsećamo koliko je bilo potrebno truda, marljivosti i fizičke snage, da se požanje žito sa nepreglednih bačkih njiva, rekao je gradonačelnik Bakić ispraćajući žeteoce na njivu.

14401_2.jpg

Najvažnije je, rekao je gradonačelnik, da ovaj običaj podseti mlade da je ris bio velika obaveza.
„Dok su domaćini kosili, ostali članovi porodice su skupljali žito, pravili snopove, pripremali užinu. Ceo dan su provodili na njivi, složno radeći na suncu, jačajući porodično zajedništvo ulagali su maksimalan trud kako bi podigli svoju decu i obezbedili svoje domaćinstvo“, podsetio je Bakić.

14401_3.jpg

Poželeo bih vam dobar ris, obilnu žetvu i da se zajednički radujemo susretu na Danu Dužijance, podvukao je Bakić i dodao da Grad Subotica, odnosno Varoš Subatica, sada i zvanično na bunjevačkom jeziku će uvek biti tu da podrži ris i sve svečanosti ovog tipa kao i država Srbija koja je ponosna na bogate nacionalne tradicije.

14401_4.jpg


Za Sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, prema rečima Milinke Hrćan od izuzetnog je značaja održavanje praznika od nacionalnog značaja.
„To je pre svega važno za očuvanje multietničkog karaktera Vojvodine. Pokrajina ovakve manifestacije finansijski podržava preko konkursa koji se raspisuju obično početkom godine“, kazala je Hrćan.
Suzana Kujundžić Ostojić zahvaliala se Stevanu Bakiću, Milinki Hrćan, Bojanu Šoralovu, Hajnalki Bognar Pastor, organizatorima i učesnicima ove manifestacije kao i svim prisutnim i izrazila zadovoljstvo što su Bunjevci dočekali i ovu 2021. godinu da ris naprave baš onako kako treba od početka do kraja.
„Trudimo se da sačuvamo ovaj običaj, a sa druge strane da okupimo ljude, poljoprivrednike i da čujemo šta je to što su njihovi problemi u poslu kojim se oni bave“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

14401_6.jpg

14401_7.jpg

14401_8.jpg

14401_9.jpg

14401_10.jpgPOPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop