Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održan okrugli sto na temu „Poverenje u institucije“ – Kome prijaviti nasilje?

15.06.2021.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, zajedno sa pokrajinskim zaštitnikom građana, ombudsmanom prof. dr Zoranom Pavlovićem bio domaćin okruglog stola na temu „Poverenje u institucije“ – Kome prijaviti nasilje? Skup je organizovan s ciljem celovitog sagledavanja problema, potreba i sačinjavanja zajedničkih zaključaka i predloga za unapređenje i adekvatnu zaštitu ljudskih prava i prava deteta.

14359_1.jpg

Balint Pastor je, obraćajući se medijima uoči skupa u Velikoj većnici, izrazio zadovoljstvo što je pokrajinski ombudsman upravo u Subotici organizovao skup o, kako je rekao, nažalost uvek aktuelnoj temi koja je prisutna u društvu, a ta tema je nasilje, poverenje u institucije, kome prijaviti nasilje.

Uz konstataciju da Subotica, kada je reč o nasilju, ne odudara mnogo od pokrajinskog i republičkog proseka, on je naveo da je vršnjačko nasilje, nasilje u porodici i svako drugo nasilje prisutno i u našem društvu, kao što je prisutno i u drugim društvima.

„Ima puno frustracija u našem društvu, što je tipično za zemlje u tranziciji. Zato je dobro što imamo ovakve skupove na kojima su prisutni i predstavnici policije, tužilaštava, sudova, ustanova socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao i predstavnike medija i organizacija civilnog društva. Mediji imaju ogromnu odgovornost, kakvu imaju i političari, povodom ovog pitanja bez obzira da li je reč o lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou“, istakao je Pastor.

 14359_2.jpg

Jedna konferencija, dodao je, ne može da umanji priusustvo nasilja u društvi, ali svakako može da ukaže na postojanje ovog problema.

„U našem zakonodavstu učinjeni su pomaci, mislim da imamo relativno dobre zakone koji regulišu ovu oblast, ali kao što je to i u drugim sferama našeg života, imamo problem u primeni tih zakona. Verujem da ćemo u saradnji sa relevantnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama uspeti u nekoj meri da smanjimo prisustvo nasilja, kao i da ćemo doći do toga da žrtve nasilja u većem broju prijavljuju ove slučajeve nadležnim organima, jer bez toga se ne može boriti protiv pojave nasilja“, naglasio je dr Balint Pastor.

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je da je Subotica za njega, profesionalno, prvo mesto gde je progovorio o ovoj temi kada je promovisao i svoju „životnu temu“ – „Zaustavimo nasilje i nulta tolerancija nad nasiljem“, pre više od deset godina.

 14359_3.jpg

„Ovo je jedan kontinuirani rad, moj lično, ali i institucije na čijem sam trenutno čelu. Bez saradnje svih nas zajednički, počevši od sredstava javnog informisanja, profesionalaca i organizacija civilnog društva nećemo moći da dođemo do tog rezultata, a to je nulta tolerancija na nasilje. Da bismo mogli da donesemo zajedničke zaključke moraćemo zajednički na  tome da radimo. Ovo nije nova tema, ovo nije ništa spektakularno što se  nije i ranije govorilo, ali je činjenica da se mora raditi preventivno. Rezultata rada neće biti bez preventivnog rada i pripremanja procedura  po kojima ćemo svi morati da postupamo ne samo državni organi nego i svi oni kojima je stalo do dobrobiti, ne samo odraslih već i onih koji su naša budućnost, a to su naša deca“, poručio je Zoran Pavlović.

14359_4.jpg 

Nakon skupova u Novom Sadu i Subotici, pokrajinski zaštitnik građana organizovaće okrugli sto na istu temu i u Sremskoj Mitrovici, nakon čega će na plenarnom skupu, koji ombudsman planira da organizuje na jesen, zaključci sa sva tri održana okrugla stola  biti sumirani, a biće donete i preporuke i predlozi čija bi realizacija doprinela  jačanju poverenja u institucije, efikasnijoj koordinaciji i saradnji relevantnih aktera, s ciljem zaštite i unapređenja ljudskih prava.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop