Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotica obeležila Spasovdan

10.06.2021.

Pravoslavni vernici Subotice svečano su danas proslavili Spasovdan – hramovnu slavu crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, koja se praznuje od izgradnje ove bogomolje u 18. veku, kao svojevrsna slava grada. Ove godine uloga domaćina i kuma slave pripala je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

14350_1.jpg

Praznovanje je započelo Svetom Liturgijom kojom je načalstvovao protojerej Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik novosadski prvi, uz sasluženje subotičkog, novosadskog i sveštenstva iz drugih gradova. Molitvenog učešća uzeo je i iguman drevnog manastira Bođani, otac Zaharije.

Svečanom bogosluženju su, pored gradonačelnika Bakića sa suprugom, prisustvovali i odbornici u Skupštini grada, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, šef kabineta gradonačelnika, direktori javnih ustanova, javnih i javno-komunalnih preduzeća, sekretari Gradske uprave i predstavnici zavičajnih udruženja, kao i gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber i počasni konzul Republike Italije Karmine Taralo.

Nešto posle deset časova litija koju je predvodio gradonačelnik prošla je kroz centralne gradske ulice, zadržavši se ispred Gradske kuće i na raskrsnici Zmaj Jovine i ulice Đure Đakovića, gde je čitano jevanđelje, uz molitve za zdravlje, napredak i blagostanje svih Subotičana.

14350_2.jpg 

Arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, zahvalio se u svojoj besedi gradonačelniku Bakiću na njegovom kumovanju i istakao da je dar crkvenih odeždi za sveštenike i đakona, koje je kum priložio sa porodicom, dragocen za zajednicu, jer se radi o bogoslužbenim odorama koje su svakom sveštenoslužitelju potrebne i koje će dugo godina ulepšavati Svete Liturgije u najstarijoj crkvi u gradu Subotici.

Na večernjem bogosluženju gradonačelnik Bakić je predao zalog kumstva porodici Rankov, koja će tu veliku čast imati sledeće godine. On se tom prilikom zahvalio na poverenju koje je dobio i počasti koja mu je učinjena izborom za ovogodišnjeg kuma, o čemu je odlučeno još pre njegovog stupanja na dužnost gradonačelnika. Potom je podsetio prisutne da se Vaznesenje Gospodnje slavi u Subotici skoro puna tri veka, otkad su, 1726. godine podignuti svodovi crkve posvećene tom prazniku.

14350_3.jpg

„Svaki Srbin koji je dolazio u ove krajeve, bilo u šesnaestom, osamnaestom i dvadesetom veku ili danas, najpre se starao o svojoj veri. Da je očuva, da je osnaži, da joj podigne i ulepša dom. Crkvu, koja nas sve okuplja, kako međusobno, tako i sa onima koji su nas napustili i onima koji se nisu još ni rodili. Decenijama je ovo zdanje bilo u lošem stanju, a sada je velelepno, kroz trud i darivanje vernog naroda ali i podršku grada i države“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Nakon ovih reči, on se osvrnuo na odnos Subotice prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim poglavarima.

„Subotica je imala poseban odnos sa blaženopočivšim patrijarhom Irinejem, a Njegova svetost patrijarh Porfirije je njegov dostojan naslednik, koga Subotičani takođe dobro poznaju i sa kojim će unapređenje odnosa Crkve i države nastaviti u najboljem smeru, na radost svih nas verujućih“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

14350_4.jpg

Predajući kumstvo porodici Rankov, on je istakao njihov doprinos subotičkom duhu i ugostiteljstvu i poželeo da im ta velika čast bude na radost, zdravlje i spasenje. Čestitajući još jednom svim okupljenima slavu gradonačelnik je naglasio da će Grad Subotica i on lično uvek biti tu, kako za Srpsku pravoslavnu crkvu u celini, tako i za Eparhiju bačku i Arhijerejsko namesništvo subotičko.

Nakon večernje službe, usledio je kulturno-umetnički program u porti hrama, uz tradicionalne i duhovne pesme koje je izvodio crkvenih hor „Sveti Roman Melod“ i mnogobrojni mladi Subotičani.

14350_5.jpg

 

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop