Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić otvorio izložbu „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945.“

25.05.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je danas u vestibilu Gradske kuće izložbu pod nazivom „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“ koja se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Otvaranju izložbe prisustvovali su i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković.

14300_1.jpg

„Nije lako govoriti pred senima naših jasenovačkih mučenika. Zahvalan sam na prilici koju su nam gosti iz Republike Srpske ukazali, da i naš grad pruži svoj doprinos kulturi sećanja na žrtve ustaškog genocida nad srpskim narodom“, rekao je, otvarajući izložbu, gradonačelnik Bakić.

Autori ove potresne izložbe, podsetio je, dolaze iz Donje Gradine, sa prostora gde je bilo glavno stratište sistema jasenovačkih logora i gde danas počiva najveći broj žrtava.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju najsavremenijeg i najvećeg spomen-kompleksa žrtvama Jasenovca, upravo na tom području, u partnerstvu sa Republikom Srpskom. Ovaj najvažniji projekat kulture sećanja i poštovanja prema žrtvama biće suštinski značajan u borbi za istorijsku istinu o stradanju nevinih Srba, Jevreja i Roma u takozvanoj 'Nezavisnoj Državi Hrvatskoj'. Nadam se da ćemo i tom projektu moći da doprinesemo kao grad“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Subotica je prošle godine, u ovom istom prostoru, bila domaćini izložbe „Dijanina deca“ koja je upoznala Subotičane sa plemenitim radom Dijane Budisavljević, rekao je  Bakić i dodao da će nas izložba koja se danas otvara podsetiti na užase logora koji je na najgori način oličavao ustaški genocid vršen na čitavom prostoru NDH.

14300_2.jpg

„Danas u Srbiji kultura sećanja nije više stvar pojedinaca ili udruženja, već državna politika i opredeljenje. Ova izložba realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane, a Grad Subotica je lokalna samouprava koja se među prvima uključila u projekat i ja pozivam sve sugrađane da dođu i pogledaju ova potresna svedočanstva o najvećem zlu u istoriji sveta. Zlu koje je, tih mračnih godina, imalo svoje pristalice i u Subotici, koje nisu imale prostor da razviju svoju politiku mržnje, zbog jedne druge okupacije i drugih stradanja na ovom prostoru“, naglasio je Bakić.

Uz izražavanje zahvalnosti Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu odbrane, gradonačelnik Bakić se zahvalio i dragim gostima, autorima izložbe, kao i Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji sa kojim Grad Subotica sarađuje upravo onako kako je dogovoreno i najavljeno sredinom februara ove godine.  

„Pred nama je saradnja i na drugim poljima ali, kako kaže predsednik Vučić – 'Kulturu sećanja ko nema, on ne može da ima ni snagu za budućnost'. I zato ovakve teme i ovakvi događaji moraju biti integralan deo saradnje“, poručio je gradonačelnik Bakić.

14300_5.jpg

Mlađen Cicović je, između ostalog, rekao da ovu izložbu, pored njenih osnovnih vrednosti, vidi i kao veliki doprinos našoj kulturi sećanja u vreme kada za tu važnu odliku čoveka i društva ima sve manje vremena i pravog načina da se neguje i  poštuje.

„Decenijama se zataškavala istina o Jasenovcu, čak toliko da ni u susednim državama a kamoli dalje u svetu nisu znali ni da je postojao taj strašni logor, ta  paklena industrija smrti“, istakao je Cicović.

14300_3.jpg

On je naveo da je saradnja Republike Srbije i Republike Srpske uvek bila  dobra i konstruktivna i da je sada na najvišem nivou.

„To je, pored ostalog, i garancija naše narodne i državne snage i sposobnosti da budemo spremni i da nikad ne dozvolimo da se ponovi takav zločin nad srpskim narodom, gde god da on živi“, naglasio je Mlađen Cicović.

Tanja Tuleković je rekla da se izložba sastoji iz nekoliko celina kojima je dat hronološki pregled istorijskih dešavanja i da je Donja Gradina najveće stratište Koncentracionog logora Jasenovac.

14300_4.jpg

Ona je podsetila da je prema procenama koje su vršene krajem 20 veka samo u Donjoj Gradini ubijeno oko 360.000 nevinih žrtava logora Jasenovac i da je 1946. godine objavljen elaborat Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u kome je procenjeno da je u sistemu Koncentracionog logora Jasenovac ubijeno između 500.000 i 600.000 ljudi, sa naglaskom da taj broj nikada neće moći konačno da se utvrdi.

Multimedijalna izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“, čiji su autori Tanja Tuleković i Dejan Motl, otvorena je do 15. juna.

14300_6.jpg

 

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop