Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2021.

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov,  načelnik Okruga, a u ime ambasade Rusije u Beogradu delegacija koju je predvodio Stanislav Lupin, drugi sekretar ambasade Rusije.

14272_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, podsetio da Grad Subotica na ovom mestu i na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u istoriji sveta  i da to čini 10. oktobra, na dan kada je Subotica oslobođena 1944. godine i 9. maja, na dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom 1945. godine.

„Zaista je prikladno da se tog znamenitog dana, od pre sedamdeset i šest godina, sećamo što češće, jer je on označio dolazak pobede i slobode. Slobodoljubivi ljudi širom sveta, a pre svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvek. Tu najveću od svih pobeda slavimo, a ove godine obeležavamo i osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata na srpskom i ruskom prostoru. Oni koji su u aprilu 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspešno pokušavajući da pokore neosvojivu Rusiju“, rekao je gradonačelnik Bakić.  

Naglasio je da zločin nikada ne može proći bez kazne.

14272_2.jpg

„Tako je ista ruka feldmaršala Kajtela, koja je 1941. potpisala naredbu o streljanju 100 srpskih civila za svakog poginulog nacističkog vojnika, 9. maja 1945. potpisala i konačnu kapitulaciju Hitlerove vojske. Pobednici su se pobrinuli da svi koji su, poput ovog generala, zavili naše prostore u crno, budu osuđeni pred sudom i kažnjeni“, istakao je Bakić.

Dodao je da ne bi bilo pravde za svet i kazne za agresore da nije bilo borbe ruskog naroda, koji je podneo najveću žrtvu za sve ono šta danas često uzimamo zdravo za gotovo.

„Srbija i Subotica pamte junake svoje antifašističke borbe i njihove ruske saborce! Ovo će za nas biti poseban dan, dok nas bude“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, prisutnima se obratio i Maksim Bakrač, predsednik GO SUBNOR Subotica. Čestitajući 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, Bakrač je, između ostalog, u ime boračke organizacije Subotice i svoje lično ime izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumevanju, saradnji i doprinosu uspešnoj organizaciji obeležavanja ovog istorijskog dana.

14272_3.jpg

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Jevrejske opštine Subotica, Udruženja Ličana „Lika“, „Centra Tito, komunisti Subotice“, Srpsko-ruskog društva „Aleksandar Nevski“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Ruske stranke i Ruskog nacionalnog saveta i Udruženja građana „Mini Jugoslavija“.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

14272_4.jpg 

Obraćajući se prisutnima posle polaganja venaca na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, drugi sekretar ambasade Rusije Stanislav Lupin je izrazio zahvalnost gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću na pozivu da prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom i na održavanju spomenika i groblja gde počivaju ruski borci koji su pali u borbi protiv fašizma i koji su, kako je rekao, rame uz rame sa srpskim partizanima borili protiv ovog zla.

14272_5.jpg

„Drago mi je da možemo zajedno, i 9. maja, i 10. oktobra, da odamo poštu svim ovim borcima. Verujem da ćemo to zajedno činiti i u narednim godinama“, kazao je Lupin.

 14272_6.jpg

 

 

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>