Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Najavljeno obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Nedelje Crvenog krsta

07.05.2021.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica će Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i Nedelju Crvenog krsta (8. – 15. maj) obeležiti nizom aktivnosti, pod sloganom koji je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca „Nezaustavljivi” – Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno, najavljeno je današnjoj pres-konferenciji održanoj u prostorijama GO Crvenog krsta na kojoj su se predstavnicima medija obratili sekretar GO Crvenog krsta dr Siniša Trajković i Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

14271_1.jpg

Trajković je rekao da je ovaj slogan potvrđen u praksi prošle i ove godine tokom pandemije virusa korona kada su sva Nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pokazali sposobnost da se brzo prilagode novim okolnostima i da svoje programe i aktivnosti brzo organizuju na potpuno novi način.

„Svaki četvrti stanovnik Republike Srbije je u 2020. godini od Crvenog krsta Srbije dobio neki od vidova pomoći i podrške, a siguran sam da je i naša organizacija u Subotici dala značajan doprinos takvom rezultatu. Danas pomažemo zajednici kroz pomoć zdravstvenim radnicima na punktovima za imunizaciju na kojima je, po potrebi i pozivu nadležnih iz Doma zdravlja, angažovano troje ili četvoro naših volontera. Takođe, kao ispomoć u realizaciji masovne imunizacije volonteri su bili angažovani u lokalnom Pozivnom centru koji ima za cilj da kontaktira i podseća sugrađane za termine (re)vakcinacije, prethodno zakazane kroz sistem 'eUprava'. Od formiranja Pozivnog centra petnaestak volonetera obavilo je nešto manje od 30 hiljada poziva za (re)vakcinaciju“, kazao je Trajković.

Crveni krst  Subotica je pre izvesnog vremena pokrenuo program (telefonske) psiho-socijalne podrške starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom pod nazivom „Linija podrške“ (024/621-104), koji je dostupan od ponedeljka do petka od 9 do 13 časova, podsetio je Trajković i dodao da je ovu mogućnost za mesec dana iskoristilo oko sedamdesetak građana Subotice.

14271_3.jpg

„U okviru obeležavanja Nedelje crvenog krsta u našem gradu će se  održati niz aktivnosti, među kojima su onlajn takmičenje o poznavanju rada Crvenog krsta, radionice prve pomoći kao uvod u pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći, združena vežba civilne zaštite sa ogrankom u Zrenjaninu. U nedelju, 9. maja, delegacija GO Crvenok krsta Subotica će u čast rođenja Žan Anri Dinana (8. maj), osnivača Crvenog krsta, u subotičkoj Opštoj bolnici posetiti Odeljenje neonatologije i darivati roditelje koji su na svet doneli potomke na dan rođenja Dinana. Sve bebe rođene tokom Nedelje Crvenog krsta tokom juna ćemo takođe darivati prigodnim poklonima“, najavio je Trajković.

Ilija Đukanović je, u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i svoje ime, pozdravio prisutne na pres-konferenciji, zaposlene i volontere u GO Crvenog krsta.

„Hvala volonterima na humanosti, solidarnosti, jedinstvu, dobrovoljnosti i na svim aktivnostima koje radite u okviru vaših nadležnosti kako bi najugroženijim našim sugrađanima pružili pomoć. I ovu priliku ću iskoristiti da se zahvalim gradskoj organizaciji Crvenog krst na saradnji i  realizaciji Programa Narodne kuhinje, za 1200 korisnika) za koje je Grad u budžetu opredelio 32 miliona  dinara, realizaciji Privremenog prihavtilišta za najugroženije sugrađane u zimskom periodu za koje smo opredelili 500.000 dinara, kao i za podelu paketa hrane i higijene za najugroženije sugrađane za koje smo u budžetu Grada opredeli četiri miliona dinara“, podsetio je Đukanović.

14271_2.jpg

Kao što znate, dodao je, od ove godine unapredili smo saradnju i posle mnogo godina u budžetu Grada opredelili sredstva za javna ovlašćenja Crvenog krsta, koja po zakonu pripadaju Crvenom krstu.

„To su Program dobrovoljnog davalaštva krvi i Program delovanja u nesrećama, za šta smo opredelili 3,3 miliona dinara. Za sve aktivnosti koje zajedno sprovodimo sa GO Crvenog krsta Subotica u budžetu Grada za ovu godinu ukupno je opredeljeno 39,7 miliona dinara, što je za 11 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Kada sam već spomenuo dobrovoljno davanje krvi, želim da skrenem pažnju na potrebu da se ova aktivnost sprovodi tokom čitave godine, naravno u saradnji sa GO Crvenog krsta i Službom za transfuziologiju. Mi ćemo, kao grad podržati akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ovo govorim zato što se akcije dobrovoljnog davanja krvi ne tretiraju kao okupljanja građana, dakle ne odlažu se akcije davalaštva, a Crveni krst ove akcije sprovodi uz sve epidemiološke mere. Ovo je, istovremeno, i poziv, apel i poslodavcima da, kada budu organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi, omoguće svojim zaposlenima da to učine“, istakao je Đukanović.

Ilija Đukanović je naglasio da će, od ove godine, u znak podrške obeležavanju Svetskog dana Crvenog krsta  8. maja biti postavljena zastava Crvenog krsta iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću i da će u večernjim časovima Gradska kuća biti osvetljena crvenom bojom.

 14271_4.jpg

 

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop