Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležen Savindan

27.01.2021.

Osnovne i srednje škole u Subotici danas su, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save i Dana škole u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, u Mesnoj zajednici „Aleksandrovo“.

 13900_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je pozvan da bude gost na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“ koja nosi ime po Svetom Savi čiji praznik danas proslavljamo, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se na prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u ovoj školi, podsetio da je Savindan, kao jedan od najstarijih državnih praznika u našoj zemlji, 1840. godine pokrenuo Atanasije Nikolić, čovek koji je odrastao i školovao se u našoj bačkoj ravnici, da bi kasnije postao saradnik kneza Miloša Velikog i jedan od najvećih umova naše istorije.

„Od tada slavimo prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Savu, kao duhovnog pokrovitelja našeg obrazovnog sistema“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Na idealima svetosavlja, dodao je, stasao je i najpoznatiji velikan rodom iz vašeg lepog Aleksandrova, dr Jovan Paču.

„Osim što je bio jedan od prvih školovanih srpskih pijanista, bio je i lekar i posvećeni borac za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda. Danas se, na ovaj praznik prosvete i duhovnosti, ponosno sećamo njega i svih onih ličnosti iz Subotice i Vojvodine, koje su svoj život posvetile najvišim idealima i najvećem dobru svih ljudi koji žive na ovom prostoru“, kazao je Bakić.

 13900_2.jpg

Naglasio je da danas cela Srbija, na svečanostima u Beogradu, vraća dug ocu Svetog Save, velikom županu Stefanu Nemanji, potonjem Svetom Simeonu, i da svi nivoi državne vlasti ulažu kako u kulturu sećanja na prošlost, tako i u sve ono što će obezbediti bolju budućnost.

„Tako je, u protekle četiri godine, uloženo 500 miliona dinara u subotičke škole. Od toga je Grad Subotica u školu 'Sveti Sava' uložio nešto više od devet miliona dinara u centralni objekat i preko 4,6 miliona dinara u odeljenje na Bikovu. Pokrajinska vlada je pomogla sve projekte sa 9,7 miliona dinara i zahvaljujući toj saradnji okupljeni smo danas u modernoj fiskulturnoj sali. Školski objekat je dobio nove prozore, renovirana je kantina, a učenici se konačno bave sportom na novom terenu za rukomet, mali fudbal i košarku, koji je zamenjen prvi put od 1978. godine. Završena je i prva faza obnove toaleta i tu će škola dobiti svu potrebnu dalju podršku“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, istakao je, ostaje posvećen poboljšanju uslova rada u svim školama, od najmanje seoske, do najveće gradske.

„Pandemija korona virusa je otežala finansiranje i promenila mnoge planove ali ćemo, u partnerstvu sa republičkom i pokrajinskom vlašću, uvek pronaći način da podržimo ključne projekte za subotičke škole i da svakog Savindana imamo čime da se pohvalimo pred našom decom, za koju radimo“, poručio je Stevan Bakić.

13900_3.jpg

Dan škole i školska slava u OŠ „Sveti Sava“ obeleženi su uz Svetosavsku himnu i prigodan program koji su s velikim trudom i ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osveštanje slavskog žita obavio je otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački, a prisutnima se obratio i direktor OŠ „Sveti Sava“, Novica Pavlović.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović prisustvovala je  prigodnim svečanostima upriličenim povodom obeležavanja školske slave Svetog Save u Srednjoj medicinskoj školi, OŠ „Jovan Mikić“, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ „Matko Vuković“ gde su otvoreni šesti po redu „Dečji svetosavski dani“ koji će, pod motom  „Ne prestajem biti detetom, jer se hranim večno mladom mudrošću neba“, trajati do 3. februara.

Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić, prisustvovao je prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom obeležavanja Savindana u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i otvaranju manifestacije „Dečji svetosavski dani“ u OŠ „Matko Vuković“.

13900_4.jpg

 

 

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJAMedija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonregKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop