Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Održan okrugli sto na temu mera populacione politike

11.12.2020.

Onlajn okrugli sto pod sloganima „Vojvodino - Deca ti se rađala“ i „Subotico - Deca ti se rađala“, održan je u petak u organizaciji Udruženja „Korak sigurnosti“ iz Subotice na temu promovisanja mera populacione politike u Vojvodini, Subotici i Staroj Pazovi. Projekat je podržan na pokrajinskom i lokalnom nivou.

 13836_1.jpg

Skup je otvorila Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja „Korak sigurnosti", ističući da je okrugli sto organizovan s ciljem detaljnijeg upoznavanja i zajedničkog sagledavanja pronatalitetnih mera koje se sprovode na nivou republike, pokrajine i lokalnih samouprava.

- Sve projektne aktivnosti su proizašle iz potrebe da se razmatraju, sagledavaju i nalaze rešenja kako da se prevaziđu ograničenja da svaki pojedinac postane svestan da su neophodne promene u ponašanju i razmišljanju po pitanju rađanja dece. Nadamo se da će učesnici, predstavnici lokalnih samouprava iz Subotice nakon onlajn okruglog stola i izlaganja primera dobre prakse rada Saveta za populacionu politiku Opštine Stara Pazova biti motivisani da upute svoje predloge za formiranje Saveta za populacionu politiku Grada Subotice - rekla je Vukomanović.

Grad Subotica iz godine u godinu unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike s ciljem da kroz različite usluge, ali i razvoj infrastrukture, ohrabri roditelje da se odluče na proširenje porodice, navela je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, i dodala da se oko milion dinara izdvaja za vantelesnu oplodnju, da je roditeljski dodatak za prvorođeno dete 10.000 dinara, jednokratna pomoć trudnicama 15.000 dinara i da je u tu svrhu izdvojeno više od 30 miliona dinara.

„Istakla bih da u Severnobačkom okrugu oko 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva i da im je otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Subotici, znatno olakšan postupak vantelesne oplodnje. Grad Subotica je od 2016. godine za adaptaciju prostora izdvojio ukupno 17,5 miliona dinara, dok su Pokrajinska vlada, Vlada Mađarske i Internacionalni klub žena zajedno uložili 300.000 evra. Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je događaj od velikog značaja ne samo za grad, nego i za celu zemlju“, rekla je Jasmina Stevanović.

Prema rečima pomoćnice pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova, Svetlane Selaković, uočeno je da su nove republičke i pokrajinske mere dovele do povećanja rađanja trećeg ili četvrtog deteta. Podsetila je da su u Vojvodini trenutno aktuelne tri mere, 15.000 dinara za nezaposlene majke, sufinansiranje VTO u iznosu od 240.000 dinara za jedan pokušaj u tekućoj godini, kao i troškovi krioembrio transfera za sve žene do 45 godine i 1,2 miliona dinara za porodice u kojima se rodi treće i četvrto dete za poboljšanje uslova stanovanja.

- Do sada, počev od 2018. godine, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova raspisao je tri konkursa za sredstva kojima se poboljšavaju uslovi stanovanja. Oko 350 porodica je dobilo ova sredstva i ima puno porodica iz Subotice i okoline koje su ih iskoristila na najbolji način. U Sekretarijatu se svake godine analiziraju mere svih 45 lokalnih samouprava i uočeno je da se neke mere na lokalnom nivou ponavljaju. To je razlog zašto bi svaka lokalna samouprava trebalo da formira Savet za demografiju i preporuči mere koje će biti šire od zakonskih i pokrajinskih, a stimulativno bi uticala na porodice da se opredele za rađanje još dece“, istakla je Svetlana Selaković.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva,  Ilija Đukanović,  istakao je da Grad Subotica od 2018. godine podržava Udruženje "Korak sigurnosti" putem konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa iz oblasti društvenog i humanitarnog rada.

„Smatram da su projektne aktivnosti,različite radionice i organizovanje okruglih stolova i tribina, koje se sprovode putem projekta 'Subotico, deca ti se rađala 2020' važne da bi se javnost upoznala sa merama populacione politike, kako sa republičkog i pokrajinskog tako i sa i lokalnog nivoa. Grad Subotica svake godine u okviru budžeta i Programa podrška roditeljstvu i rađanju pruža podršku porodiljama i trudnicama sa teritorije grada Subotice. Takođe, kao grad imamo odličnu saradnju sa resornim ministarstvima i pokrajinskim sekretarijatom sa socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Grad Subotica će i u narednom periodu voditi odgovornu socijalnu politiku i pružaće podršku kako ustanovama tako i organizacijama i udruženjima sa teritorije grada Subotice“, naglasio je Đukanović.

 

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop