Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Predstavljen letak u okviru projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“

19.11.2020.

Povodom završetka projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“ sa posebnim osvrtom na radnu eksploataciju, u kojem je učestvovao Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice, danas je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – filijala Subotica održana pres-konferenciji na kojoj je predstavljen letak (flajer) urađen u okviru projekta koji će biti podeljen građanima putem NSZ – filijala Subotica, kao i ostale aktivnosti realizovane u okviru projekta. Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva i koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice, Ilija Đukanović,  izjavio je, tim povodom, da je flajer namenjen nezaposlenim i zaposlenim licima, učenicima srednjih škola viših razreda, ali i organizacijama civilnog društva koji su članovi lokalnog tima, a bave se problemima trgovine ljudima.

 13783_1.jpg

Projekat „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“ sprovodio se, pored Subotice, i u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu i Vranju u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, uz podršku Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“, istakao je Đukanović, i dodao da se projekat realizovao u periodu maj-decembar 2020. godine.

„Cilj projekta je podizanje svesti javnosti o problemu trgovine ljudima sa posebnim osvrtom na radnu eksploataciju, a nosioci aktivnosti bili su lokalni timovi za borbu protiv trgovine ljudima u tih pet navedenih gradova. U okviru projekta urađeno je nekoliko aktivnosti: održavanje fokus grupa sa članovima Lokalnog tima na temu radne eksploatacije i taj izveštaj je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice, održavanje onlajn mentorske sesije povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima 20. oktobra ove godine,  izrada flajera kojeg danas predstavljamo i izrada video-spota u realizaciji sa volonterima Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica koji će biti predstavljen u narednom periodu“, naveo je Đukanović.

Naglasio je da je flajer koji se danas predstavlja namenjen nezaposlenim i zaposlenim licima, učenicima srednjih škola viših razreda, ali i organizacijama civilnog društva koji su članovi lokalnog tima, a bave se problemima trgovine ljudima.

13783_6.jpg

„Letak je informativan, štampan je u 5.000 primeraka i ima četiri celine: opšti deo, deo iz Ustava i zakona, deo o radnim pravima i deo o radnoj eksploataciji, kao i telefone koje građani mogu da pozovu. Želim da se zahvalim članu tima iz Nacionalne službe za zapošljavanje na inicijativi za izradu ovoga flajera, kao i UG 'Atina' na podršci. S obzirom na to da u projektu nisu učestvovali svi lokalni timovi u Srbiji, verujem da su dosadašnje aktivnosti Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice bile preporuka da učestvujemo i u ovom projektu“, zaključio je Ilija Đukanović.

Saradnik za odnose sa javnošću u NSZ – filijala Subotica, Elvira Seči Erdman, rekla je, između ostalog, da je u poslednje vreme na zajedničkim aktivnostima Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice vezanim za projekat „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“, u koji je uključena i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Subotica, akcenat bio na radnoj eksploataciji.

13783_3.jpg

„Nacionalna služba za zapošljavanje može da informiše tražioce zaposlenja, odnosno nezaposlena lica, a jedna od njenih osnovnih delatnosti je posredovanje u zemlji i inostranstvu, jer radna eksploatacija može da se desi i u našoj zemlji, i van granica naše zemlje. Svugde, dakle, postoji opasnost od ovog problema, ali mi smo tu da, kao tim,  radimo na tome da do radne eksploatacije ne dođe. U smislu posredovanja sarađujemo sa nekoliko država, pored ostalih i sa Nemačkom i Slovenijom. Da bi došlo do prevencije ovog problema, rodila se ideja da se napravi ovaj flajer kako bi se o toj temi informisala lica koja traže zaposlenje. Osobama koja traže zaposlenje flajere će u svakodnevnom radu deliti naši saradnici i savetnici, a ukoliko se desi da dođe do radne eksploatacije mi ćemo ta lica uputiti u druge institucije nadležne za rešavanje tog problema“, kazala je Elvira Seči Erdman.

13783_4.jpg

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop