Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

16.10.2020.

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima – 18. oktobra, danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice predstavio rezultate ankete učenika Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“.

13743_1.jpg

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Ilija Đukanović, izjavio je, tim povodom, da u okviru obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima organizuje dve aktivnosti.

„Prva aktivnost odnosi se na projekat 'Od opasnosti do sigurnosti', u saradnji sa Osnovnom školom 'Sečenji Ištvan', i predstavljanje rezultata prvog dela ankete na temu 'Koliko znaš o trgovini ljudima'. Druga aktivnost će biti 20. oktobra, u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta, i vezana je za projekat 'Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji'. U okviru ovog projekta, tog dana onlajn će se uključiti tužiteljka iz Bosne i Hercegovine, Sena Uzunović, i predstaviće slučaj radne eksploatacije slučaja 'Azerbejdžan'. Članovi lokalnog tima će imati priliku da razgovaraju sa tužiteljkom Uzunović“, istakao je Ilija Đukanović, i dodao da za sve aktivnosti koje Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima sprovodi u toku godine ima podršku od UG „Atina“, Međunarodnog komiteta spasa (IRC) i Saveta Evrope.

Direktor OŠ „Sečenji Ištvan“, Vesna Vajs, izjavila je da je anketa na temu 'Koliko znaš o trgovini ljudima', koja se u toj školi sprovodi u okviru projekta 'Od opasnosti do sigurnosti', specifična anketa, jer je odlučeno da se pre te ankete ne održi nijedno predavanje na temu trgovine ljudima.

„Deca su, znači, uradila  anketu bez prethodne obuke i rezultati su dosta dobri. Anketirani su učenici od petog do osmog razreda,  neki su već ranijih godina prošli obuku, ali, recimo, učenici petih razreda nose znanje koje su dobili u nižim razredima. I rezultati su dobri, znaju šta je trgovina ljudima, znaju osnovne pojmove, ali to je sada početak. Potom ćemo imati obuke i onda ćemo uraditi retestiranje, jer nam je cilj da pokažemo koliko je važna prevencija i koliko je važno obučavanje učenika na tu temu“, rekla je Vesna Vajs.

Zamenik višeg tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, Branislav Rankov, naveo je da u poslednjih godinu i po dana Više javno tužilaštvo ima tri predmeta za krivično delo trgovine ljudima.

„Mogu ukratko da kažem da je jedan predmet pravosnažno okončan osuđujućom presudom na pet godina zatvora, za drugi predmet očekuje se donošenje prvostepene presude u narednih mesec dana, a treći predmet sam započeo istragu, konkretno sa jučerašnjim danom, protiv jednog lica koje je bilo privedeno iz Kazneno-popravnog zatvora Sremska Mitrovica“, kazao je Rankov.

Najčešće žrtve trgovine ljudima su, dodao je, osobe koje se bave prostitucijom.

„U pitanju je, zapravo, seksualna eksploatacija, tako da su u sva ta tri predmeta koje vodi Više tužilaštvo žrtve trgovine ljudima osobe koje su seksualno eksploatisane. Izvršioci krivičnih dela su, u suštini, makroi koji ih primenom sile, pretnji ili na neki drugi način prisiljavaju da se bave prostitucijom“, naglasio je Branislav Rankov.

13743_2.jpg

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop