Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Projektom „Srbija - smajli“ do promene statusa osoba sa invaliditetom

01.10.2020.

Kratkometražni dokumentarni film nastao u okviru projekta „Srbija - smajli“, čiji je cilj promena statusa osoba sa invaliditetom u smislu adekvatnijeg informisanja i prevencije negativnih situacija, prikazan je večeras u sali Filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu. Projekat finansira Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

13712_1.jpg

Publiku su, uoči projekcije filma, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i u svoje ime pozdravili sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti  Jasmina Stevanović i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.

Grad Subotica učešćem u ovoj projekciji, prema rečima Jasmine Stevanović, podržava projekat „Srbija - smajli“, kao i Udruženje koje je napravilo kratkometražni dokumentarni film sa temom problematike osoba sa invaliditetom pristupu lokalnim institucijama i ustanovama.

„Sigurna sam da u našem gradu postoje primeri dobre prakse, ali isto tako verujem da oni mogu da se unaprede, s obzirom na to da je naš zadatak i cilj da pomognemo osobama sa invaliditetom da na pravi način funkcionišu u društvu. Ono što je nama potrebno svakako je edukacija na ovu temu kako bismo zaista razumeli ljude koji u svakodnevnom funkcionisanju nailaze na mnoge prepreke i barijere“, istakla je Jasmina Stevanović.

Treba svi zajedno da se potrudimo, podvukla je,  da omogućimo da invalidnost ne bude prepreka u ostvarivanju želja, ambicija, snova i ciljeva i da se ljudi sa invaliditetom na pravi način  uključe u sve oblasti života. Zato im je, dodala je, neophodno omogućiti bolji pristup obrazovnim, kulturnim ustanovama, apotekama i ostalim institucijama bitnim u njihovom funkcionisanju, a gde nailaze na razne prepreke.

Prema rečima Ilije Đukanovića, Grad Subotica je u protekle četiri godine vodio odgovornu socijalnu politiku. Sredstva za finansiranje ustanova socijalne zaštite svake godine su, podsetio je, bila opredeljena u budžetu grada.

„U 2020. godini za javni konkurs iz oblasti društveno humanitarnog rada opredelili smo 45 odsto više sredstava u odnosu na 2016. godinu. Ta sredstva nisu u celosti išla udruženjima osoba sa invaliditetom, ali smo držali uvek visok nivo i oko 40 odsto tih sredstava smo im opredeljivali. Osim toga, podršku udruženjima pružali smo i preko konkursa“, naglasio je Ilija Đukanović.

Autor filma „Futog smajl“, koji je nastao u okviru projekta  „Srbija - smajli“, Dane Omčikus pozdravio je prisutnu publiku i istakao da film ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice za osobe sa invaliditetom i upoznavanje sa problematikom u njihovoj svakodnevici.

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJAMedija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonregKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop