Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

21.09.2020.

Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ danas su direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, i članovi Gradskog veća, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, posadili tri sadnice drveća ginko biloba kako bi se na simboličan način pružila podrška svima koji se bore sa ovom bolešću. Gerontološki centar Subotica je, inače, jedina ustanova u našoj zemlji koja je otvorila Savetovalište za pomoć porodici obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije.

13688_1.jpg

Uz podsećanje da priroda može da nam pomogne u rešavanju zdravstvenih problema, da bude preventiva ili bar da uspori tok bolesti, Nenad Ivanišević je istakao da je Savetovalište otvoreno i funkcioniše zahvaljujući Gradu Subotici koji ga finansira putem Službe za pomoć i negu u kući.

„Tokom minulih osam godina skoro 1.000 ljudi zajedno sa porodicama se javilo i prepoznalo problem. Pozivam porodice koje misle da njihovi članovi imaju problem sa Alchajmerovom bolešću i demencijom, da se jave u savetovalište u Gerontološkom klubu 'Kertvaroš', gde mogu da dobiju smernice kako da prepoznaju bolesti i kako da se sa njima nose“, rekao je Ivanišević.

Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, spec. psihijatar dr Vesna Rafailović, zaposlena u specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu i konsultant u Gerontološkom centru, održala je predavanje za zaposlene.

Ona je, tom prilikom, istakla da u Srbiji u ovom trenutku više od 200.000 građana živi sa Alchajmerovom bolešću koja, kako je rekla, počinje neprimetno i napreduje sve do smrti, prosečno osam do deset godina od nastanka prvih simptoma.

„Više od 60 odsto svih demencija izazvane su Alchajmerovom bolešću koja pogađa stariju populaciju, a može da bude dijagnostifikovana kod osoba starosti već od 40 godina, kada se govori o demenciji sa ranim početkom. Svaka dvadeseta osoba posle 65 godina pati od nekog oblika demencije, dok je taj broj daleko veći kod osoba preko 85 godina starosti i iznosi 40 posto“, naglasila je Vesna Rafailović.

 

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop