Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obilazak gradilišta nove čitaonice Gradske biblioteke

18.09.2020.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišli su danas gradilište nove  čitaonice Gradske biblioteke. Vrednost radova izvedenih u dve faze je oko 70 miliona dinara. Od 1954. godine od kada je Gradska biblioteka smeštena u ovaj objekat do danas ovo su, prema rečima direktora Gradske biblioteke Dragana Rokvića, najsadržajnija i najkompleksija ulaganja u zgradu.

13682_2.jpg

Predsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru što su se odazvali njegovoj inicijativi da danas zajedno obiđu ovo gradilište, jer je po njemu to potvrda zajedničke volje da se grad gradi.

 „Do sada je u nekoliko faza u Gradsku biblioteku investirano oko 600.000 evra i  zahvaljujući tim sredstvima Biblioteka dobija nove kapacitete koji zadovoljavaju potrebe 21. veka“, rekao je Ištvan Pastor.

On je istakao poseban značaj investicije jer se realizuje u godini jubileja, kada Gradska biblioteka obeležava 130 godina postojanja.

„Obnavljanje i modernizacija ove zgrade sigurno će trajati i u narednim godinama jer je ona velika i značajna, zahteva ulaganje velikih finansijskih sredstava ali mislim da uz praktičan napor, korak po korak, mi u tom smislu možemo da  idemo“, smatra Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Stevan Bakić je izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske skupštine koji je inicirao obilazak Gradske biblioteke gde su imali priliku da se upoznaju sa radom i planovima ove ustanove kulture.

“Ova teška 2020. godina je istovremeno i godina velikog jubileja za ovu ustanovu, koja slavi 130 godina od osnivanja. Kada se tome dodaju i podaci da ona baštini i tradicije subotičke Srpske čitaonice iz 1862. godine i čuva primerak jedne od najstarijih srpskih knjiga - Prazničnog mineja Božidara Vukovića, iz 1538. godine, dobija se puna slika njenog značaja za našu kulturu”, istakao je Stevan Bakić.

Osim toga, naveo je, ona je važan činilac i za očuvanja nacionalnog identiteta mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog naroda.

“Koristim priliku da se u ime grada zahvalim Mađarskom nacionalnom savetu u pribavljanju podrške fondacije 'Betlen Gabor' i Vlade Mađarske za projekat izgradnje moderne čitaonice i njeno uklapanje u istorijsko zdanje Gradske biblioteke”, rekao je Stevan Bakić.

Čestitajući godišnjicu direktoru Gradske biblioteke i svim zaposlenim gradonačelnik Stevan Bakić se zahvalio što s velikom ljubavlju brinu o fondu od oko 500.000 knjiga.

Direktor Dragan Rokvić  je osim značaja ovog  ulaganja u Gradsku biblioteku naglasio da je ona jedina od 141 biblioteke u Republici Srbiji koja svakodnevno koristi sva tri jezika koja su u službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice, kao i engleski jezik.

On se zahvalio izvođaču radova „SMB gradnji“ koja nije kasnila ni jedan dan u izgradnji nove čitaonice Gradske biblioteke.  

 

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJAMedija-centar i ProtokolLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonregKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop