Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Gerontološkom centru donirana komunikacona oprema

04.09.2020.

Gerontološki centar Subotica je, u želji da tokom epidemije korona virusa korisnicima omogući da fizička distatanca ne bude i socijalna, razradio  koncept audiovizuelne pričaonice. Nemačka humanitarna organizacija, Udruženje samarićanskih radnika – ASB, prepoznala je važnost ovog projekta, pa je Gerontološkom centru donirala opremu u vrednosti od 10.000 evra. Donacija obuhvata, između ostalog, desktop računare, televizore velikog formata, veb kamere, zvučnike, slušalice i drugu prateću opremu. Oprema je instalirana u šest dnevnih boravaka nakon čega je korisnicima organizovana kratka obuka za njeno korišćenje.

13656_1.jpg 

Osnovna ideja ovog koncepta jeste da se dnevni boravci u sva tri objekta Gerontološkog centra - Dom Dudova šuma, Dom za odrasla lica i Dom za negu, opreme audiovizuelnim sredstvima koja bi, s jedne strane, omogućila kvalitetniju i kontinuiranu komunikaciju između korisnika i njihovih porodica i prijatelja, dok bi sa druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namenskih programa u okviru radno-okupacione terapije.

Direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević, smatra da prijateljstvo karakteriše pomoć u nevolji i teškim vremenima.

Kada dođe situacija da su korisnici Gerontološkog centra zbog epidemije zatvoreni šest meseci, onda se pokažu prijatelji – Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada, Grad Subotica, kao i nevladine organizacije. Tako su nas naši prijatelji iz ASB samoinicijativno nazvali i pitali šta nam treba. Ovo je vreme kad nam treba savremena video oprema i  internet, da bi našim korisnicima omogućili da fizička distatanca ne bude i socijalna. Da fizička odvojenost od porodice i prijatelja ne bude i socijalna, da što više budu uključeni u dešavanja i da što više komuniciraju sa njima”, istakao je Ivanišević.

Gerontološki centar je prvi u Srbiji koji je uveo video pozive, ali su oni do sada bili samo na telefonu. Sada će to biti na dva velika ekrana – kompjuterskom i televizijskom, kako bi se još bolje čuli i videli.

Direktor ASB Srbija Gordan Velev je izjavio da ta humanitarna organizacija sa Gerontološkim centrom i Suboticom sarađuje  godinama unazad.

Ovo je velika pomoć korisnicima, ali i zaposlenima koji brinu o njima i često umesto njih zovu njihove porodice.  Najponosniji sam jer je birokratija ovde poslednji deo, oprema je isporučena i instalirana pre dva meseca, a tek sada ćemo potpisati ugovor“, rekao je Velev.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, naglasio je da će Gerontološki centar i ubuduće imati veliku podršku Grada Subotice.  

„Kako smo mogli da čujemo u obraćanju gradonačelnika Stevana Bakića u narednom period akcenat će biti na našim najstarijim sugrađanima i unapređenju socijalne zaštite“,  podsetio je Đukanović.

Projekat se realizuje u okviru šireg programa pomoći domovima za stare u Republici Srbiji i regiounu, pod nazivom „Socijalizaciju uz distancu“ koji sprovodi ASB u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova SR Nemačke, ukupne vrednosti od 62.000 evra.

13656_2.jpg

 

 

 

 

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop