Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Manifestacije

Održano tradicionalno preskakanje vatre u Maloj Bosni

24.06.2020.

U naselju Mala Bosna i ove godine održano je tradicionalno preskakanje vatre, običaj koji se, po verovanju, održava kako bi se oteralo zlo, nesreća i bolest. Preskakanje vatre organizuje se svake godine na Dan Ivana Cvitnjaka i predstavlja jednu od brojnih manifestacija koje se održavaju u okviru obeležavanja jednog od četiri bunjevačka nacionalna praznika - Dana Dužijance.

 13504_1.jpg

Udruženje građana „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne po peti put na ovaj način obeležava Dan Ivana Cvitnjaka, a učesnika je, prema rečima organizatora, svake godine sve više.

– Prve godine kada smo organizovali bilo je veoma teško i neobično, a deca nisu bila upoznata sa ovim običajem. Sledeće godine je došlo još više dece i mladih i tako svake godine, svaki put imamo tu sreću da učestvuje sve više i više mladih – izjavila je predsednica Udruženja građana „Bunjevačka vila“ Nela Ivić.

Grad Subotica je i ove godine podržao održavanje ove manifestacije, kao što podržava i sva druga dešavanja koja za cilj imaju očuvanje tradicije.

– Želimo da na ovaj način kažemo da je svaki običaj, multinacionalnost, multikulturalnost na prvom mestu. Treba ih podržati, treba stati iza svih takvih događaja i mi smo kao grad zato tu – istakla je gradski menadžer Zagorka Panić.

Tradicionalno preskakanje vatre na Dan Ivana Krstitelja (24. jun), u narodu poznat kao Ivan Cvitnjak, za mlade je ujedno i prilika da nauče nešto novo iz svoje bogate tradicije: istovremeno sa preskakanjem vatre devojke pletu vence od cveća i stavljaju ih na vrata od salaša kako bi se, po verovanju, oteralo zlo, nesreća i bolest i svoj dom sačuvao od groma i vatre.

 

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop