Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Dualno obrazovanje za okruglim stolom

26.11.2019.

Socijalno–ekonomski savet grada Subotice u saradnji sa Sindikatom obrazovanja Srbije i Gradskim odborom obrazovanja Subotice organizovao je danas, na Otvorenom univerzitetu, okrugli sto sa temom „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - Dualno obrazovanje“. Na skupu se, između ostalog, govorilo i o unapređenju privrede kroz saradnju sa stručnim školama, o dualnom obrazovanju u praksi, sindikatu u podršci dualnom obrazovanju, a upućen je i otvoreni poziv stručnim školama za učešće u projektima u okviru programa Erazmus+ i Evropskog socijalnog fonda.

13106_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić izjavio je, tim povodom, da subotička lokalna samouprava ulaže veliki napor za stvaranje takvog privrednog ambijenta, investicione klime u kome će se održati svako radno mesto i u kome će se otvarati nova radna mesta.

- Današnji skup je upravo u toj funkciji i ovakvi razgovori su osnov dijaloga i prepoznavanja svih problema koji su do sada uočeni u ovim izazovnim vremenima i oni  koje možemo predvideti da će se otvarati u ovom segmentu. Najvažnije je da kroz dijalog dolazimo do odgovora i do metoda rešavanja problema - naglasio je Samardžić.

On je podvukao da dualno obrazovanje svakako nije događaj već proces.

- Implementacija zakona  je proces pun izazova  i svakako samo kroz saradnju institucija koje su danas uglavnom bile prisutne od poslodavaca, škola, sindikata, Privredne komore i svih zainteresovanih strana moguće je prepoznati one momente  gde lokalna samouprava može da uloži napor da kroz ovakav ili  sličan vid angažmana da doprinos za razvoj dualnog obrazovanja. Sve to je u funkciji zadržavanja mladih ljudi koji po izlasku iz škola treba  da prepoznaju svoje mesto u društvu i uđu spremni u proces rada i sve ono što ih čeka u periodu odrastanja - istakao je Srđan Samardžić.

U radu Okruglog stola osim predstavnika grada Subotice učestvovali su i predstavnici Regionalne privredne komore, srednjih stručnih škola, predstavnici školskih uprava, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog odbora obrazovanja Subotice, Zavoda za zapošljavanje, predstavnici kompanija-preduzeća,  Infostuda, Panonrega i drugih organizacija zainteresovanih za unapređivanje veza obrazovanja i privrede.

 

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop