Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Održan javni čas na temu vršnjačkog nasilja

24.05.2019.

Javni čas na temu „Uloga narodnih poslanika u sprečavanju vršnjačkog nasilja” na kome su se  čule analize faktora koji doprinose ovom problem, ali i načini da se poboljša bezbednost mladih u različitim lokalnim zajednicama u Srbiji održan je  danas, u Plavoj sali Gradske kuće.  Na ovom času učestvovali su predstavnici grada Subotice, škola, policije, Centra za socijalni rad, komunalne policije, Crvenog krsta i učenici Hemijsko-tehnološke škole.

12641_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja Nataša Aleksić naglasila je da grad Subotica  ima  sjajnu saradnju sa svima koji se bave problematikom vršnjačkog nasilja.

– Škole su obučene da reaguju ukoliko se pojavi vršnjačko nasilje i u našem gradu, za sada, nema velikih problema. Kroz razgovor sa učenicima jasno je da se  njihovo viđenje vršnjačkog nasilja i viđenje nas odraslih koji smo prošli edukacije razlikuju – rekla je Nataša Aleksić.

Cilj ovog projekta koji sprovodi  Centar za istraživanje javnih politika je da se unapredi saradnja lokalnog i nacionalnog nivoa vlasti, pre svega aktera na lokalnom nivou i narodnih poslanika u razvijanju odgovora na uzroke vršnjačkog nasilja i da se mladim ljudima koji treba da uđu u svet odraslih približi način na koji mogu da se uključe u donošenje odluka u vezi sa pitanjima od njihovog interesa.

– Ovaj projekat realizujemo u tri lokalne sredine u Srbiji – Aranđelovcu, Zemunu i Subotici. Sproveli smo istraživanje u ovim sredinama i važno je napomenuti da se stavovi učenika i učenica i predstavnika lokalnih vlasti razlikuju kada je u pitanju vršnjačko nasilje – kazao je Filip Stojanović istraživač u Centru za istraživanje javnih politika.

Predstavnici lokalnih institucija, naveo je, smatraju da je vršnjačko nasilje izraženije kod osnovaca nego kod srednjoškolaca i da je prisutnije verbalno i „sajber“ nasilje.  

– Učenici vide pozitivnu školsku klimu i saradnju roditelja i nastavnika u rešavanju ovih problema, dok narodne poslanike ne vide kao faktore u rešavanju – rekao je  Stojanović.

Programom prevencije vršnjačkog nasilja, prema rečima volontera Crvenog krsta Subotica Predraga Milanovića, kroz vršnjačku edukaciju obuhvaćeno je 1.500 učenika od prvog do trećeg razreda osnovnih škola.

– Program ima za cilj da promoviše zdrave stilove života, da probudi senzibilitet kod mladih ljudi na različitosti, na sve vidove zlostavljanja, da se stvori osećaj za one koji pate, koji imaju problema bilo koje vrste. Put ka sprečavanju nasilja neophodno je započeti što ranije i planiramo da od naredne školske godine počnemo saradnju i sa predškolskim ustanovama – objasnio je Milanović.

Javni čas je održan uz podršku OEBS i grada Subotice.

 

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop