Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Stil života i fizička aktivnost važni za zdravlje dece

19.11.2018.

Testiranja dece, sprovedena u nekoliko subotičkih osnovnih škola, kao i subotičkim vrtićima, pokazuju da 65 odsto ispitanih mališana poseduje neki oblik poremećaja ili lošeg držanja, da dečaci imaju nešto lošije držanje tela i nogu i da se najveći broj posturalnih poremećaja uviđa kod đaka prvaka, saopšteno je na pres-konferenciji, održanoj u Medija-centru Gradske kuće.

12233_1.jpg

Novosadski Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja uz podršku Grada Subotice realizovao je, naime, krajem septembra ove godine, zajedno sa nekoliko osnovnih škola, roditeljima i decom  projekat koji je imao za cilj analizu stanja po pitanju držanja tela i položaja kičmenog stuba, ali  i promociju fizičke aktivnosti u svrhu zdravlja, sa akcentom na decu mlađeg školskog uzrasta.

Obraćajući se predstavnicima medija u ime grada, Jasmina Stevanović je istakla da je brz tehnološki razvoj i razvoj telekomunikacionih sredstava i veza uslovio i nov način života, te da se,osim mnogobrojnih prednosti, susrećemo paralelno i sa nedostatcima koje takav način života donosi, a tu se pre svega misli na smanjeno kretanje i smanjenu fizičku aktivnost dece, ali i povećanje unosa brze hrane što za posledicu ima sve veću pojavu gojaznosti, stresa kod dece i niz drugih tegoba...

12233_2.jpg

- Činjenica da su negativni uticaji takvog načina života primećeni u značajnoj meri kod dece i da su stvoreni preduslovi da poremećaj kičmenog stuba i držanje tela kod dece i mladih bude sve zastupljeniji, predstavlja alarm za sve nas, za čitavu zajednicu. Upravo iz tog razloga mi smo, kao lokalna samouprava, podržali jednu ovakvu inicijativu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja novosadskog Univerziteta, 'Centra za sportsku edukaciju i vežbanje' iz Novog Sada i i prof. dr Dejana Madića, koja je imala za cilj da se na određenom uzorku dece mlađeg školskog uzrasta sprovede merenje o stanju disbalanasa kičmenog stuba i upozori na mere preventive u smislu stila života i preporučene fizičke aktivnosti – naglasila je Jasmina Stevanović.

Merenje je sprovedeno u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ krajem septembra 2018. godine,  za blizu 400 dece iz  nekoliko subotičkih osnovnoh škola, rekla je Jasmina Stevanović, i dodala da su osim OŠ „Sonja Marinković“ u projektu učestvovale i osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ i „Sveti Sava“, kao i deca iz subotičkih vrtića.

Prema rečima prof. dr Dejana Madića, sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada, testirano je oko 250 dečaka i devojčica uzrasta od sedam do 12 godina, i oko 150 mališana iz  subotičkih vrtića. 

On je naveo da 65 odsto testirane dece poseduje neki oblik poremećaja ili loših držanja, da dečaci imaju nešto lošije držanje tela i nogu u odnosu na devojčice i da se najveći broj posturalnih poremećaja uviđa između sedme i osme godine života.

12233_3.jpg

– Rezultati istraživanja pokazali su da  čak 38 odsto dece ima kifotično loše držanje, 26,4 odsto skoliotično loše držanje, 13,5 odsto ravna leđa, 9,8 odsto ima lordotično loše držanje, dok šest odsto njih ima takozvane 'X’, a dva odsto ’O’ noge. Nekada je trećina dece imala loše držanje, a danas je svega trećina onih koji nemaju neki poremećaj. Kako bi se ovakvoj statistici stalo na put, neophodno je praćenje posturalnog statusa dece, kao i sistematsko i organizovano korektivno delovanje putem vežbanja na postojeća loša držanja u senzitivnom periodu rasta i razvoja deteta – poručio je prof. dr Dejan Madić, redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

– Svesni važnosti ovog problema, želimo da podržimo napore i pomognemo da savremenim metodama pratimo zdravstveno stanje kod dece i da roditelji imaju povratnu informaciju o stanju svog deteta – podvukla je Jasmina Stevanović.

12233_4.jpg

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>