Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Obeležen Međunarodni dan starih

01.10.2018.

Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar - obeležen je manifestacijom na centralnom gradskom trgu, u organizaciji Gerontološkog centra Subotica, „Karitasa“ i subotičke lokalne samouprave.

12151_1.jpg

U našem gradu, gde je, kako je rečeno, četvrtina stanovništva starija od 65 godina, ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 3,9 miliona dinara za usluge pomoći i nege u kući posredstvom Kola srpskih sestara i organizacije „Karitas“. Pored toga, 6.000 penzionera, čija su mesečna primanja manja od 26.000 dinara, ima pravo na besplatan gradski prevoz, a ostali se autobusima „Subotica-transa“ voze po povlašćenim cenama.

- Grad Subotica je tokom 2018. godine za Gerontološki centar iz budžeta izdvojio 44 miliona dinara, što je za 16 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Sredstva su namenjena za realizaciju usluge 'Pomoć i nega u kući' i rad gerontoloških klubova. Dakle, za ukupno 10.000 naših sugrađana mi izdvajamo sredstva kako bi se unapredio njihov položaj – istakao je, obraćajući se medijima, član Gradskog veća grada Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

Direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević, naglasio je da bi u narednom periodu trebalo više da brinemo o starijim osobama.

- Poruka jeste, ne penzionerima nego svima nama, da treba više da brinemo o tim ljudima. Ti ljudi su sebe ugradili u nas. I kada je bilo kome od rodbine teško da nazove telefonom ili obiđe ljude u Gerontološkom centru neka se seti svake noći koje je njegova majka ustajala kada je njemu bilo teško. Dakle, nikada nemojmo da zaboravimo ljude koji su nas stvorili – poručio je Ivanišević.

Povodom Međunarodnog dana starih priređena je izložba ručnih radova, organizovani lekarski pregledi i upriličena druženja.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština UN 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

 

 

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop