Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

U Gradskoj kući održan sastanak povodom integracije migranata i izbeglica u obrazovanju

28.09.2018.

Članovi Gradskog veća zaduženi za oblast socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, sastali su se danas, u Plavoj sali Gradske kuće sa delegacijama Evropske organizacije sindikata obrazovanja, Evropske federacije poslodavaca za sektor obrazovanja, Sindikata za obrazovanje Srbije i predstavnicima škola koje su obuhvaćene projektom obrazovanja dece migranata.

12147_1.jpg

Đukanović je, tim povodom, izjavio da u Prihvatnom centru za migrante u Subotici ima pedeset migranata i migrantkinja, od toga 13 dece koja će od sledeće nedelje ponovo biti uključena u obrazovni sistem.

– Veoma je bitno što će Evropska organizacija sindikata zajedno sa predstavnicima Sindikata za obrazovanje u Srbiji i subotičkim školama koje učestvuju u obrazovanju migranata putem razgovora i intervjua doći do određenih vrsta saznanja o načinu obrazovanja dece migranata u Subotici. Važno je reći da školska 2017/2018. godina organizovana u celosti u Prihvatnom centru. Od sledeće sedmice nastavnici će dva puta dolaziti u Prihvatni centar, a dva puta nedeljno deca će da idu na nastavu u OŠ ’Jovan Mikić’. Ovo će biti jedan novi i veoma značajan korak ka približavanju dece migranata i njihovih roditelja našim građanima – istakao je Ilija Đukanović.

Mentorka Školske uprave Sombor za gradove Suboticu i Sombor,  koji organizuju nastavu u Prihvatnom centru rad sa decom migrantima, Branka Bešlić, podsetila je da su prošle školske godine četiri osnovne škole bile uključene u obrazovanje dece migranata nižih razreda i dve škole za više razrede.

– Ove  školske godine nastavnici iz tri osnovne škole iz Subotice odlaziće u Prihvatni centar gde će da se odvija nastava za decu migrante, a jedna škola će da bude domaćin učenicima migrantima. Očekujemo da se i ove godine nastava uspešno odvija – kazala je Branka Bešlić.

Profesor Nihad Bunar sa Štokholmskog univerziteta godinama se bavio pitanjima dece migranata i izbeglicama u svetu i prilikom posete Subotici naglasio je da je impresioniran načinom kako se vodi računa o obrazovanju dece migranata u Subotici i Srbiji.

Prisutnima se obratila i Paula Kamili, iz  Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje, koja je rekla da njena organizacija predstavlja 132 sindikata iz 48 zemalja, što je ukupno 11 miliona nastavnika i edukatora počev od predškolskog pa do visokog školstva.

– U okviru projekta imamo odgovornost da posmatramo i prostudiramo sve ono što je uključeno u integraciju migranata u obrazovanje – rekla je Paula Kamili.

Predsednica sindikata za obrazovanje Srbije, Valentina Ilić, navela je da u Srbiji ima oko 3.360 dece migranata koji su uključeni u sistem obrazovanja u 33 škole. Ona je još jednom podvukla da je izuzetno bitno da deca  koja su u tranziciji uđu u sistem i postanu deo formalnog načina obrazovanja i edukacije u zemlji.

 

 

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop