Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotica odgovorno pristupila rešavanju migrantske krize

06.11.2017.

U Plavoj sali Gradske kuće održana je 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj su se razmatrala pitanja migracija, azila i osnovnih ljudskih prava. Sednici Odbora prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Nenad Ivanišević i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

11444_1.jpg

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, izjavio je, tim povodom, da je sednicu Odbora sazvao u Subotici u znak zahvalnosti ovom gradu, gradonačelniku i svim organima lokalne samouprave koji su, kako je naveo, na odgovoran način pristupili rešavanju problema migrantske krize.

- Subotica je grad koji se sa izazovima migrantske krize suočio licem u lice, i što je najvažnije, u ime države Srbije opravdao sva moguća očekivanja i pokazao ljudsko lice prema tim nesrećnim ljudima koji su bežali iz svojih rodnih mesta zbog ratnih sukoba koji su vladali na tim prostorima. Subotica je odgovorno pristupila ovom teškom problemu i upravo iz tog razloga danas održavamo sednicu Odbora u Gradskoj kući, kako bismo videli kroz šta su sve Subotica, njeni organi i institucije prošli u uspešnom rešavanju problema migrantske krize - rekao je Meho Omerović.

Uz isticanje da veruje da će iskustva koja je Subotica imala u rešavanju migrantske krize biti od pomoći svima onima koji se sa tom krizom budu suočavali, Omerović je kazao da smatra da je ono  što je naša zemlja uradila stavilo Srbiju na prvo mesto država koje su na najodgovorniji mogući način rešavale ovo pitanje i da nema te međunarodne organizacije i institucije koja našoj zemlji zbog toga nije odala priznanje.

Obraćajući se prisutnima na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova,  gradonačelnik Laban je izrazio je zadovoljstvo što Odbor zaseda upravo u  Subotici, gradu u kome živi više od 20 nacionalnih zajednica i u kome se poštuje zakonska regulativa koja se odnosi na oblast poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

– Pošto je današnja tema pitanje migracija, moram da naglasim da se na sve ove naše posebnosti poslednjih nekoliko godina nadovezala još jedna, vezana za migrante koji uglavnom dolaze iz afričkih i azijskih zemalja. Iako ovo pitanje postaje evidentno  u Evropi 2015. godine, Subotica se sa njim suočila još 2012. godine, kada je u  neformalnim kampovima u kratkom zadržavanju ovde boravilo i  po stotinak i više migranata – naveo je Bogdan laban.

S obzirom na to, dodao je, da je zaštita dece i majki primarna u rešavanju svih problema, početkom 2014. godine u Domu „Kolevka“ otvoreno je prihvatilište za decu, prvo i jedino na Balkanskoj ruti.

– Pored Saveta za migracije, formirali smo i Radnu grupu za praćenje migracija na teritoriji grada koja se bavi koordinacijom aktivnosti sa Vladom Srbije, sprečava humanitarnu katastrofu i pomaže u održavanju bezbednosti kroz saradnju sa MUP-om. Takođe, uspostavljena je i saradnja sa NVO sektorom kao drugim partnerom. U saradnji sa nevladinim organizacijama i Vladom Srbije,  otvoren je i prihvatni centar koji je pod upravom Komesarijata za izbeglice i migracije. Subotica ima čime da se ponosi kada je u pitanju migrantska kriza, jer se ponašala u skladu sa svim ljudskim normama, gde smo bili dobri domaćini i ljudi na usluzi, koji su spremni da pomognu u svakom trenutku ovim nesrećnim ljudima koji su pobegli sa ratnih prostora – podvukao je gradonačelnik Laban.

Prisutnima se obratio i Vladica Dimitrov, koji je preneo iskustva opštine Dimitrovgrad po pitanju migrantske krize.

11444_1.jpg

 

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop