Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Manifestacije

Bunjevci proslavili „Dan osnivanja prvog nacionalnog saveta”

24.02.2017.

Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće, večeras je obeležen „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Bila je to ujedno i 17. sednica Saveta, svečanog karaktera, sa Dnevnim redom koji je obuhvatio pozdravne reči gostiju, izveštaj predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM) o radu u proteklih godinu dana i dodelu priznanja istaknutim članovima zajednice i udruženjima.

10863_1.jpg 

U  ime Grada Subotice prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika Timea Horvat, koja je istakla značaj rada Saveta kao krovne institucije bunjevačke nacionalne manjine.

– Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da pozdravim članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine na mestu na kojem je pre 14 godina osnovan Savet. Od 23. februara 2003. godine, od kada su udareni temelji bunjevačke nacionalne zajednice, stekla su se prava kao i kod ostalih zajednica u delovanju u oblastima kulture, obrazovanje, informisanja i službene upotrebe jezika. Sigurno nije bilo lako i jednostavno, ali, nakon 14 godina upornog rada, može se zaključiti da je dosta urađen. Predstoji vam borba za standardizaciju jezika, a realizacija vaših ciljeva neće izostati samo u slučaju da sačuvate snagu i jedinstvo zajednice – naglasila je Timea Horvat.

U ime misije OEBS-a u Srbiji prisutne je pozdravila Milica Rodić.

– Nacionalni savet je bitna forma organizovanja za zajednice koje su, poput bunjevačke, malobrojne, koje se bore za pravo identiteta. Čestitam vam na dosadašnjim rezultatima i dostignućima, na lavovskoj borbi za ovu zajednicu, ali i za ostale koje imaju slične poteškoće kao i vi – kazala je Milica Rodić.

Predsednica NSBNM Suzana Kujundžić Ostojić sumirala je rad Saveta u minuloj godini, sa posebnim osvrtom na očuvanje bunjevačkog govora i inicijativu da se akt iz 1945. godine proglasi ništavnim.

– Bunjevački govor se uči u 12 škola, predaje ga 14 učitelja i nastavnika a pohađa ga 456 dece. Uspeli smo da oformimo grupe veće od 15 đaka, kako bi predavače plaćalo Ministarstvo prosvete. U poređenju sa ostalim nacionalnim manjinama, bunjevački govor je na drugom mestu u Srbiji po povećanju interesovanja đaka za učenje sa 24 odsto.  Ponovo smo se obratili Pokrajinskoj skupštini da poništi akt iz 1945. godine, jer je nedopustivo da se Bunjevcima osporava pravo na nacionalni identitet. Imamo obećanje da će se to razmatrati već na narednoj sednici – rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

Na svečanosti su uručene i nagrade za doprinos očuvanju bunjevačke kulture i nacionalnog identiteta. Za deceniju rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje su dobili KUD „Aleksandrovo“ (40 godina postojanja) i KUD „Bunjevka“ (20 godina postojanja). Priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta dobili su Andrija Peić Tukuljac i Đuro Bošnjak, dok je nagrada „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada pripala Suzani Kujundžić Ostojić.POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop