Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
Aktuelnosti

Održano „Veliko prelo 2017“

04.02.2017.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” večeras je, u sportskoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“, održano „Veliko prelo 2017“, tradicionalna kulturna manifestacija potekla iz narodnog običaja, prela, koje se održavalo u porodičnim domovima na salašima u vreme kada nije bilo velikih radova u polju. U okviru svečanosti izabrana je najbolja preljska pesma, kao i najlepša prelja. Prvo Veliko prelo održano je 2. februara 1879. godine, u organizaciji „Pučke kasine“.

10817_1.jpg

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Denis Lipozenčić je, tim povodom, istakao da Veliko prelo od samog početka obeležava – zajedništvo.

– Druženje, kao znak je i poruka: kad smo zajedno u slavlju i radosti znaćemo biti zajedno i u krizama i u poteškoćama. Neka nas ovo večerašnje zajedništvo, barem na kratko, oslobodi svakodnevnih briga i ohrabri. Da jesmo, da nas ima i da smo tu jedni za druge. Mi mlađi, ohrabreni smo podrškom vas starijih koji ste nam u baštinu ostavili da negujemo ovaj običaj. Učimo od vas i želimo to. Razumite nas i podržite – kazao je Lipozenčić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, otvarajući „Veliko prelo 2017“, rekao da ga raduje što sa hrvatskom zajednicom u Subotici i svim njenim dragim gostima učestvuje u proslavi ovog divnog običaja. Veliko prelo je, dodao je, odolelo zubu vremena i zahvaljujući, pre svega, trudu i entuzijazmu pojedinaca očuvalo se sve do danas.

– Na mlađima je da sačuvaju ovaj tradicionalni običaj za buduće generacije, jer su narodni običaji, uz kulturne, verske i društvene manifestacije i događaje, garant negovanja i očuvanja identiteta hrvatske zajednice na ovim prostorima – naglasio je Bogdan Laban.

10817_2.jpg

Lokalna samouprava će, podvukao je, kao i do sada podržavati očuvanje i negovanje identiteta hrvatske, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji grada Subotice.

– Trudićemo se da i dalje sve budu uvažene i da unapredimo saradnju u oblastima kulture, kroz podršku institucijama koje sprovode kulturnu politiku, informisanja, obrazovanja i upotrebe jezika i pisma. Neka i ovo prelo doprinese zajedništvu vašeg i svih naroda sa kojima živite u našem gradu – poručio je gradonačelnik Laban.

Tročlani žiri je za najbolju preljsku pesmu proglasio pesmu pod nazivom  „Prošlost“ autora Nikole Kujundžića. Drugo mesto osvojila je pesma „Pisma u boji“ autorke Vere Dulić, a treće mesto pesma „Sićanje“, autora Marjana Kiša.

Za najlepšu prelju izabrana je Ana Ivanković Radak (20),  iz Subotice, prva pratilja je Marija Gabrić (17), iz Đurđina, dok je druga pratilja Martina Čeliković (17), iz Subotice.

10817_3.jpg

U programu „Velikog prela 2017“ učestvovali su tamburaški ansambl Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, ansambl „Biseri“ iz Subotice, klapa „Kampanel“, iz Zagreba, i članovi folklorne sekcije HKC „Bunjevačko kolo“.KONTAKT CENTAR 024
Rođeni, venčani i preminuli
Uzmi račun i pobedi
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
 Razvojni fond Vojvodine
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy