Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Fondacija „Exspecto“ obeležila desetogodišnjicu postojanja

17.11.2016.

Pomoćnica gradonačelnika zadužena za oblast obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, Etela Jerinkić, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, i zamenica sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, Magda Fehervari, prisustvovali su danas predstavljanju desetogodišnjeg rada Fondacije za mentalnu higijenu „Expecto“.

10633_1.jpg 

Direktorka Fondacije „Expecto”, Livija Jo Horti, podsetila je da je Fondacija počela sa radom u novembru 2006. godine i da je prvi projekat – izložba „Metamorphosis-droga” – bio posvećen prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

– U proteklih deset godina samo u taj projekat, koji je i dalje deo preventivne ponude, bilo je uključeno više od 30.000 đaka i roditelja sa teritorije našeg grada i šire, kao i stručnjaka iz prosvete, socijalne i zdravstvene zaštite i civilnog sektora – rekla je Livija Jo Horti.

Uz čestitke na jubileju, Ilija Đukanović je izrazio uverenje da je Fondacija „Exspecto” u proteklom periodu ispunila sve obaveze i očekivanja Grada Subotice koji je, kako je rekao, ovu fondaciju osnovao s ciljem da radi na prevenciji zloupotrebe droga i vršnjačkog nasilja i postizanju stepena tolerancije kod mladih.

– Grad je i ove godine izdvojio značajna sredstva za rad Fondacije, 3,6 miliona dinara. Veoma je važno da ‘Exspecto’ kroz saradnju sa lokalnom samoupravom, školama i ostalim relevantnim ustanovama i dalje bude mesto gde će mladi koji imaju neke problem moći da potraže pomoć. Na Gradu Subotici je da i ubuduće podržava rad ove fondacije, a na Fondaciji ‘Exspecto’ da nastavi sa uspešnom realizacijom svojih programa – naglasio je Đukanović.

Fondacija „Exspecto” je, od osnivanja, realizovala brojne programe namenjene prevenciji i sanaciji posledica zloupotrebe psihoaktivnih supstanci poput izložbe „Metamorphosis-droga“, tribine „Uticaj narkomanije na moj život“ i vršnjačke edukacije „Izazovi-droga, odoleti ili ne?”. Pored toga, osnovan je i klub „Anonimnih alkoholičara”, a realizovani su i programi rane prevencije „Novi izazovi - trudnoća, porođaj, roditeljstvo“ i prevencije zlostavljanja dece.

Istraživanje „Izazovi-droga!“ sprovedeno je treći put tokom školske 2014/15. godine. Po najnovijim rezultatima, korišćenje legalnih i ilegalnih droga se, po većini kriterijuma, smanjilo u odnosu na prethodne godine.

U Subotici je u školskoj 2006/07. godini 28 odsto anketiranih učenika srednjih škola probalo ili konzumira neku vrstu opojnih droga, u školskoj 2010/11. godini 26 odsto, a u školskoj 2014/15. godini 20 posto.  

U osmim razredima u školskoj 2006/07. godini šest odsto učenika obuhvaćenih anketom imalo je iskustvo sa drogama, u 2010/11. tri odsto, a u u 2014/15. školskoj godini pet odsto.

Po najnovijem istraživanju, korišćenje alkohola među „osmacima“ je 18 odsto (2007–34; 2011–22 odsto), dok 71 odsto srednjoškolaca nedeljno bar jednom pije alkoholno piće (2007–75; 2011–77 odsto).  

Pušenje je prisutno među četiri odsto ispitanih učenika osmog razreda (2007–17; 2011–šest odsto), dok 35 odsto srednjoškolaca puši makar i povremeno (2007–41; 2011–32 odsto).

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Izborna komisija Grada Subotice

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop