Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka az Európa 2024. évi sportvárosára jelöltek között

2023.05.19.

A Sportfővárosok és Városok Európai Szövetsége (ACES Europe) felvette Szabadkát azon városok közé, amelyek elnyerhetik az Európa 2024. évi sportvárosa címet – jelentették be a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatón, melyen Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Gian Francesco Lupattelli, az ACES Europe elnöke és Hugo Alonso, az ACES Europe főtitkára vett részt.

15802_1.jpg 

Stevan Bakić polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szabadka egy modern, európai hangulatú, de sok hagyománnyal is rendelkező város, amely büszke multikulturalizmusára és a sokszínűség gazdagságának ápolására.

„Gyakran, és nem ok nélkül dicsekszünk azzal, hogy Szabadkát a „sport városa” jelzővel illetik. Sportolóink minden nagyobb versenyen jelen vannak, sok érmet nyernek, és ezzel megerősítik mindazt, amivel szeretünk dicsekedni. És ezek nem csak szavak. E szép szavak mögött gazdag hagyomány rejlik, sportmunkások nemzedékeinek odaadó munkája, akik számos országos, Európa-, világ- és olimpiai bajnokot neveltek ki, és akik azt a nagyszerű eszmét ápolják, hogy városunkban a sport a mindennapi élet része. Mint azt a neves Vermes Lajos is mondta, a sport minden ember mindennapjainak a része kell, hogy legyen, és Szabadkán ez valóban így van” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság tagjai szerda délután óta vannak városunk területén, és reméli, hogy a program tartalmas volt számukra, és láthatták e város minden szépségét, valamint a nagyszámú sportmunkást, aktív sportolót és szabadidős sportolót, különösen pedig a fiataljainkat, gyermekeinket. 

"Szabadka méretéhez képest nagyon sok aktív sportolónk, rekreatív sportolónk és gyermekünk van. Az önkormányzat a jövőben is folytatja a beruházásokat a sportinfrastruktúrába és a sportcsapataiba, hogy még több fiatalt vonjon be a sport varázslatos világába, távol tartsa őket az utcáktól, a füstös kávézóktól, kluboktól, megmutassa nekik az egészséges élet valódi értékeit és városunk valódi értékeit. Szeretném, ha a szabadkai sportolók 2024-ben büszkén vinnék be Szerbia zászlaját az Európai Parlament elé Brüsszelben, ami hozzájárulna városunk sportéletének további erősödéséhez.” – mondta Stevan Bakić polgármester.

15802_2.jpg

Hozzátette, hogy Szabadka sportolói városunk legjobb nagykövetei, és tíz politikus sem tudja felülmúlni azt, ahogyan egy sportoló népszerűsíti Szabadkát.

"Végezetül szeretném megköszönni az Európai Bizottságnak, hogy ellátogatott városunkba, és felvette Szabadkát Európa 2024. évi sportvárosa jelöltjei közé. Remélem, hogy hazánkról és városunkról a legjobb benyomásokkal térnek vissza, és jó hírekkel örvendeztetnek majd meg minket az elkövetkező időszakban.” – zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

Gian Francesco Lupattelli köszönetet mondott a polgármesternek, aki – mint mondta – a szó minden értelmében nagy polgármester, mert a sportnak a város vezetésében nagy jelentősége van.

„Stevan Bakić polgármesterrel megállapítottuk, hogy Szabadka fantasztikus város, amely lehetőséget kínál a vízi sportokra is a tavon. Európai sportvárosnak lenni azt jelenti, hogy január 1-jétől az év végéig a sportnak kell szentelnie magát azzal, hogy az év mind a 365 napján nem csak a sportolók, hanem minden polgár is sportol.” – mondta Lupattelli.

15802_3.jpg 

Hozzátette, a sport nem csak a bajnokok számára fontos.

„Európai bizottságként abban vagyunk érdekeltek, hogy az emberek az egészségük és az egészséges életmód miatt sportoljanak. Eddig 3500 város kapta meg ezt a címet, és ez rámutatott arra, hogy a sportba fektetett egy euró hét egészségügyi költségekben megtakarított euróként térül meg.” – mondta Gian Francesco Lupattelli, hozzátéve, hogy reméli, hogy Szabadka Európa Sportvárosa lesz, és hogy a szabadkaiak beviszik a zászlót az Európai Parlamentbe decemberben.

Hugo Alonso köszönetet mondott a polgármesternek és a közigazgatási hivatalnak mindazért, amit szabadkai tartózkodásuk alatt láthattak, és ismertette az eljárást, mely által egy város elnyerheti az Európa Sportvárosa címet.

15802_4.jpg  

"A jelentkező városnak 12 alkalmassági követelménynek kell megfelelnie, hogy jelöltségi jogosultságot nyerjen, mint például a kultúra, a társadalmi befogadás, az oktatás.... Idén 30 város pályázott az Európa Sportvárosa címre. Ha Szabadka elnyeri ezt a címet, beléphet a világ több mint 3500 városa és községe által alkotott privilegizált sportközösségbe. A város sportpolitikájának javítása mellett előnyt jelent a nemzetközi elismertség is, vagyis a világ nagy sportvárosi hálózatában való részvétel, és a vele járó a tudás- és tapasztalatcsere. Készítettünk egyfajta végső értékelést, de a záró értékelésre még néhány hetet várni kell, amikor majd kiderül, hogy Szabadka lett-e Európa sportvárosa vagy sem. Az UNESCO hivatalos partnere vagyunk, és együtt dolgozunk a sportkörülmények javításán. Azok, akik ezt a címet megkapják, egy nagy csapat, a városok nagy hálózatának részévé válnak, és lehetőségük nyílik arra, hogy pénzeszközöket kapjanak a sport fejlesztésére." - mondta Hugo Alonso.

15802_5.jpg  

Az ACES Europe brüsszeli székhelyű nonprofit szervezet, amelyet az Európai Parlament felhatalmazott az Európa Sportvárosa cím odaítélésére.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>