Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Palicson tartották a Szerbiai borlovagok közgyűlését

2023.05.11.

Működésének 20. évfordulója alkalmából, a Szabadkához közeli hajdújárási Arena Zabatkiensis Borlovagrend tegnap este megtartotta a szerbiai borlovagok közgyűlését a palicsi Diáküdülőben.A hivatalos megnyitó a Diáküdülő épületének kongresszusi központjában egyperces néma felállással kezdődött az elhunyt borlovagok emlékére, majd az alkalmi beszédek következtek és Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis nagymestere "A borlovagok világa" című könyvének bemutatója, melyet a barátságért, az érdemekért és az erényekért járó kitüntetések átadása követett. Az eseményen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármesteres, beszédében elmondta, Szabadka büszke arra, hogy területén van és működik sikeresen az újabb időkben Szerbiában elsőként megalapított borrend.

15786_1.jpg  

„Szabadka számos hagyománnyal, közöttük borászati hagyományokkal is rendelkező város. Itt a borivásnak múltja van, borozással összekötött társasági összejöveteleket szerveztek, barátságokat kötöttek és erősítettek, éves munkanaptárakat és ünnepnaptárakat készítették, és legyőzték a nyelvi, kulturális és nemzeti korlátokat" – mondta Stevan Bakić polgármester.

A Szabadka-Horgos homokhát szőlői nagyon jó minőségűek, és a legjobb minőségű termést hozzák – mondta, és hozzátette, hogy ezen a borvidéken a gazdálkodókat a borfogyasztás és a borászat jellemzi.

"Ez a mértékletesség, előkelőség, tisztesség, barátságosság és vendégszeretet egyetemes erények, amelyeket a borivás kultúrája is előtérbe helyez, és amit mindenhol ápolnunk kell. Ez az egyik, amit hangsúlyozni szeretek, hogy Szabadka előkelő város, mert az. A ma esti rendezvény is éppen azt mutatja, hogy Szabadkának - Vajdaság AT második és a Szerb Köztársaság ötödik legnagyobb városának – a geostratégiai helyzete és ezek az erények nagyobb jelentőséget kölcsönöznek, mint mérete és lakosainak száma” – mondta Stevan Bakić.

15786_2.jpg  

Szabadka város – mondta – mindig borlovagjai mögé áll, és támogatást nyújt nekik, mint ez alkalommal is.

"Sajnálom, hogy két év kimaradt az Arena Zabatkiensis Borlovagrend munkájából, de soha nem késő, mindent pótolni tudunk, csak legyen munka, béke és stabilitás. Jó munkát kívánok az idei közgyűlésen, minőségi következtetések levonását és sikereket kívánok a további munkához, a vendég borlovagoknak pedig kellemes tartózkodást kívánok a mi gyönyörű városunkban és a szabadkaiakkal való együttlétben, akik jó házigazdaként ismertek." - mondta Stevan Bakić polgármester.

A közgyűlés ünnepélyes megnyitóján Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere és a Borlovagok világa című könyv szerzője, valamint Dr. Fülöp Mihály, az Arena Zabatkiensis borrend mentora, a Csongrád megyei Szent Vince Borrend nagymestere is beszédet mondott, majd a Borlovagok világa című könyv bemutatója következett.

15786_5.jpg 

A könyvről Petar Samardžija a Svet pića c. magazin főszerkesztője, elismert borkritikus, dr. Slobodan Jović, a zimonyi Mezőgazdasági Kar professzora és Toni Bedalov újságíró, a könyv recenzense beszélt. 

Bedalov azt mondta, hogy egy ilyen tiszteletre méltó elhivatottság mellett, mint lovagnak lenni, mennyire nemes ötlet, nyerő kombináció volt az Arena Zabatkiensis/Szabadkai homok borrend létrejötte, és hogy a Szerbia északi részén működő borlovagok terjesztették ezt a varázslatos bortörténetet, mert a borban – mint mondta – ott van az igazság ellenállhatatlansága, de a maligán hazugságok csábítása is.

15786_3.jpg  

„A borral emberi jellemekről, sorsokról, szenvedésekről szövődnek történetek, ki tudna ellenállni? Egy hegyvidéki ember, aki a síkság szerelmese, Dragutin Miljković úgy döntött, hogy beírja magát a Pannon-síkság történelmébe azáltal, hogy az első szerbiai borrend ötlete mögé állt, fáradhatatlanul megvalósítva és megörökítve annak történetét és kihatását.” – mondta egyebek között Bedalov.

Az Arena Zabatkiensis Borlovagrend, két évtizedes fennállása alkalmából úgy döntött, hogy a barátságért, az érdemekért és erényekért elismeréseket, illetve kitüntetéseket adományoz. A Barátságáért Érmet Szabadka város számára Stevan Bakić polgármesternek adták át.

15786_4.jpg 

A rendezvény a Diáküdülő étterme előtti téren vette kezdetét a borrendek szemléjével, melynek keretében a közgyűlésen résztvevő borrendeknek átadták a bortestvérséget alapító okiratot és a Borlovagok világa című könyvet. A közgyűlés az országunkban uralkodó jelenlegi helyzetnek megfelelően került megrendezésre.

15786_6.jpg 

Az Arena Zabatkiensis Borlovagrend 2001. február 14-én alakult Hajdújárás település helyi közössége épületében, és Szerbia újabb kori történetének első borlovagrendje. Aktív működésének 20. évfordulóját 2021-ben ünnepelte volna, ez azonban nem történt meg a koronavírus-járvány okozta kétéves szünet miatt.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>