Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A fasizmus feletti győzelem napjának megünneplése

2023.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napjára, május 9-re emlékeztek ma a fasizmus áldozatainak a Fasizmus áldozatainak terén levő emlékműve megkoszorúzásával és a Vörös Hadsereg elesett katonáinak a Sétaerdei pravoszláv temetőben levő emlékműve megkoszorúzásával. Szabadka polgárai, Szabadka Város Önkormányzata és a NFHHSZ városi szervezete nevében a Stevan Bakić polgármester vezette delegáció, a köztársasági kormány és az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet nevében a Bojan Šoralov körzetvezető által vezetett delegáció, Oroszország Belgrádi Nagykövetsége nevében pedig a Dmitrij Moskovkin gazdasági tanácstag által vezetett delegáció helyezett el koszorút a fasizmus áldozatainak emlékművénél.

15784_1.jpg

Stevan Bakić polgármester a fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott beszédében elmondta, hogy a náci Németország és szövetségesei kapitulációjával nemcsak az évekig tartó, az emberi civilizációt valaha is ért legnagyobb pusztítás és legkegyetlenebb szenvedés és bűn ért véget, de vereséget szenvedett a nácizmus és a fasizmus szörnyű ideológiája is, amely miatt emberek millióit gyilkolták meg, üldöztek és űzték el csak azért, mert más nemzethez, fajhoz vagy valláshoz tartoztak.

Emlékeztetett arra, hogy a második világháború emberáldozatainak pontos száma nincs megállapítva, mint ahogyan a volt Jugoszlávia területén a fasiszta terror áldozatainak pontos száma sem, és a volt Jugoszlávia Állami Bizottsága annak idején közzétette egy adatot, mely szerint összesen 1 706 000 ember halt meg, köztük több mint 300 000 harcos.

„A nácizmus és a fasizmus felett aratott történelmi győzelemhez Szabadka is hozzájárult, ahol az antifasiszta mozgalom különböző nemzeti és vallási hovatartozású, eltérő társadalmi státuszú és iskolai végzettségű, de a szabadságharcban egyesült emberekből állt. A második világháborúban több mint hétezer szabadkai polgár esett áldozatul, és Szabadka büszke antifasiszta hagyományaira, ápolja az antifasiszta ellenállás áldozatainak emlékét és őrzi antifasiszta vívmányait” – mondta Stevan Bakić polgármester.

Mint mondta, tanúi vagyunk annak, hogy ma is vannak próbálkozások a második világháború revideálására, a tények átírására, a történelem meghamisítására, a Vörös Hadsereg hősiességének feledésbe taszítására, valamint annak a ténynek is, hogy azok között, akikben a nehéz háborús időkben volt bátorság, elszántság és merészség, hogy szembenézzenek az emberiséget sújtó legnagyobb gonosszal, és végül legyőzzék azt – ott volt a mi népünk és a mi országunk is.

15784_2.jpg

„Szerbia büszke saját szabadságszerető és antifasiszta hagyományára és identitására. Nem engedhetjük meg, hogy a hazugság legyőzze az igazságot, és az áldozatokat hóhéroknak nyilvánítsák. Rajtunk múlik, hogy erről nyíltan beszéljünk, és továbbra is elkötelezettek legyünk a teljes igazság feltárása mellett a jasenovaci táborban és a Független Horvát Állam más vesztőhelyein elkövetett népirtásról, mely során a legtöbb szerb, zsidó és roma áldozat volt.” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Kiemelte, hogy az antifasizmusra emlékezés erőteljes üzenetet hordoz a mások iránti egyoldalúság és a kizárólagosság fenntarthatatlanságáról.

„A második világháborúban a nácizmust és a fasizmust legyőzők eszméi a szabadság, az egyenlőség és az a jog volt, hogy a sajátjukon önmaguk legyenek. Az Aleksandar Vučić elnök vezette Szerbia és népünk ma is ugyanazon értékek mellett állnak ki. Az a tény, hogy ez sokakat zavar, nem tántorít el bennünket attól, hogy kitartsunk ezekben a törekvésekben. Ahogy dicső elődeink is kitartottak és győztek a német és olasz fasiszta megszállók és segítőik elleni harcban. Ma is büszkén ünnepeljük győzelmüket, bátorságukat és hősiességüket, és a legnagyobb tisztelettel adózunk mindazoknak, akik életüket adták a fasiszta megszálló elleni nagy felszabadító harcban” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Május 9-e – tette hozzá – az a nap, amikor az antifasizmus vívmányaival összefüggő Európa napját is megünnepeljük, mert – mint mondta – a modern Európa azokra az alapelvekre épül, amelyek a nácizmus és a fasizmus ellen küzdőket vezérelték.

15784_3.jpg

Aleksandar Toković, a NFHHSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke is beszédet mondott a Fasizmus áldozatainak terén.

A fasizmus áldozatainak emlékművét megkoszorúzták a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői, az Aleksandar Nevski Halhatatlan Ezred és a Szerb-Orosz Baráti Társaság képviselői, a Tito Központ, a Negyedik Mini Jugoszlávia Egyesület, a Szabadkai Katona Nyugdíjasok és Veteránok Egyesülete, valamint a Szent Vladimir kenéz Szerb-Orosz-Belarusz Testvérség képviselői.

15784_4.jpg

A Fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzása, Szerbia himnusza, Stevan Bakić polgármester és a NFHHSZ városi szervezete elnökének beszéde, valamint a Svetozar Marković Gimnázium tanulóinak alkalmi műsora után megkoszorúzták a Vörös Hadsereg elesett katonáinak emlékművét a Sétaerdei pravoszláv temetőben.

15784_5.jpg 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>