Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a Boszniai Szerb Köztársaság 9. estéje rendezvényt

2023.04.22.

A Boszniai Szerb Köztársaság Estéje elnevezésű hagyományos rendezvényt, kilencedik alkalommal tartották ma este, a Zorica teremben, a szabadkai Boszniai Szerb Köztársaság Hagyományápoló Egyesület szervezésében. A rendezvényen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki ebből az alkalomból elmondta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Hagyományápoló Egyesület egyike azon hagyományápoló egyesületeknek a városban, amelynek vezetése és tagjai a szülőföld szokásait, hagyományait, kultúráját számos tevékenységgel igyekeznek ápolni és megőrizni, a szülőfölddel való kapcsolataikat fenntartani és erősíteni, de a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljanak Szabadka fejlődéséhez és népszerűsítéséhez is.

15766_1.jpg

„Szabadka város kivételes együttműködést ápol a Boszniai Szerb Köztársaság Hagyományápoló Egyesülettel, és támogatja azt, mint városunk minden más egyesületét, amely arra törekszik, hogy a szülőföld emlékét megmentse a feledéstől. Szabadka város rendkívül jól együttműködik a Boszniai Szerb Köztársasággal is, és ez az együttműködés 2021 februárjától még erőteljesebb, és magasabb szintre került. Ez alkalommal szeretnék köszönetet mondani Mlađen Cicovićnak, aki ebben sokat segített, a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviselete vezetőjének, akit mindannyian együtt köszöntünk, mert ma indokolt okokból nem tudott részt venni ezen az eseményen.” – mondts Stevan Bakić.
Stevan Bakić polgármester annak megállapítása mellett, hogy a Szerb Köztársaság és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti viszony soha nem volt jobb mint jelenleg, és köszönetét kifejezve Aleksandar Vučić szerb elnöknek, valamint Szerbia kormányának és a Boszniai Szerb Köztársaság vezetésének, kijelentette, hogy ez kölcsönös kapcsolataink mintája lehetne arra, hogy ezt az összetartozást hogyan tartsuk fenn és fejlesszük, hogyan ápoljuk és erősítsük.

15766_2.jpg

„Szeretném, hogy továbbra is építsük a barátság hídjait, és erősítsük a Drina mindkét partján élő szerb nép összetartozását és egységét. Ilyen és hasonló alkalmakkor gyakran hangsúlyozom, hogy nehéz idők ezek Szerbia, a Boszniai Szerb Köztársaság, a szerb Montenegró és bármely terület számára, ahol szerb népünk él. A múlt szellemei feléledtek, hogy megpróbálják befejezni, amit 1999-ben elkezdtek. De nemzetünk bölcs mondásai között van egy, amely így szól: „Csinálhatsz, amit akarsz, de nem addig, ameddig akarod”. És remélem, és minden amellett szól, hogy „a medve hamarosan az ajtójuknál fog táncolni”. És nem fejezik be, amit elhatároztak.” – hangsúlyozta Bakić polgármester.
Kiemelte, hogy a holnapi sajnos "egyik a szerb nép számára sötét napok sorában a koszovó és metóhiai események miatt".

15766_3.jpg

Mi magunk is látjuk, mi történik, és hogyan próbálják megalázni népünket déli tartományunkban. Sajnos hazánkban is vannak, akik megpróbálnak nekik hízelegni, akik személyes érdekeik miatt próbálják megalázni Szerbiánkat. Nézem – engem is elemeznek a portálokon, és zavarja őket: Éljen Szerbia! És csak azt tudom nekik mondani, hogy egész életemben büszke voltam arra, hogy szerb vagyok, és egész életemben büszke voltam anyánkra, Szerbiára” – nyomatékosított Stevan Bakić polgármester.
Milorad Ćopić a Boszniai Szerb Köztársaság Estéje elnevezésű rendezvény szervezői nevében köszöntötte a vendégeket. Ivan Anđelić pap is szólt a jelenlévőkhöz a szabadkai Urunk mennybemenetele templom papi testvérsége üdvözletét és áldását közvetítve. Elmondta, hogy van egy egyházi ének, amelyet a húsvéttól az Üdvösség napjáig tartó időszakban énekelnek, amely így szól: „Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt, örvendjünk és vigadjunk ezen”.

15766_4.jpg

" Ezt a dalt ma is énekelhetjük, még akkor is, ha ez az este nem a húsvéti időszakban van, mert itt vagyunk, jó emberekkel körülvéve. Boldog és áldott kilencedik Boszniai Szerb Köztársaság Estét kívánok – mondta Ivan Anđelić.

15766_5.jpg

A Boszniai Szerb Köztársaság Estéje kilencedik rendezvényét jelenlétével megtisztelte Borislav Maksimović a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének tagja, Aleksandar Đedovac, a Menekülteket, Kitelepített Személyeket és a Térségben Élő Szerbekkel Való Együttműködést Segítő Tartományi Alap igazgatója, Milan Čeleketić tábornok és Miroslav Karan az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke. A művelődési műsorban részt vett a Sinovi Manjače együttes és Mirjana Manus szólóénekes, a Srce Knešpolja és a Žubor Vrbanje művelődési egyesületek, valamint Dejan Anđelović, a szabadkai Iskon együttes tagja.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>