Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke megtekintette a felújított épületet, ahol egykor dr. Bíró Károly volt polgármester élt

2023.04.20.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő ma megtekintette a Radić fivérek utca 7. szám alatti épületen ma véget ért átalakítási, felújítási és helyreállítási munkálatok eredményét. Az épület annak idején dr. Bíró Károly, Szabadka egykori polgármesterének tulajdonát képezte. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy az elvégzett munkák jelentősége többszörös, hiszen – mint mondta – városunk egyik legszebb épületéről van szó, és az épületet Macskovics Titusz, Szabadka történelmének egyik legismertebb építésze tervezte 1897-ben dr. Bíró Károly megbízásából, aki akkor még nem volt polgármester, csak később, 1902-től 1918-ig.

15759_1.jpg

„Az épület átalakításának, felújításának és helyreállításának munkálatai jelképesen 2022. szeptember 15-én kezdődtek el, ugyanis ezen a napon volt 110 éve, hogy dr. Bíró Károly polgármester átadta rendeltetésének a Városházát, és ugyanaznap délután Palicson a Víztornyot, a Zenepavilont, a Női Strandot és a Vigadót.” – mondta dr. Pásztor Bálint.
Ez az épület 2015 óta el volt kerítve, mert az erkély leomlott – emlékeztetett, és hozzátette, hogy az utca immár biztonságos a gyalogosok számára, és a polgárok a felújított épületet teljes szépségében láthatják.
"Ezzel sikerült megmentenünk a pusztulástól egy, a városunk számára történelmi jelentőségű épületet. Ez azért is fontos, mert így tisztelgünk dr. Bíró Károly városépítő polgármester emléke előtt. Ebben az épületben jelenleg 16 lakás van, annak idején viszont csak ő élt itt a családjával és meg az alkalmazottai. Véleményem szerint ő volt városunk történetének legjobb és legismertebb polgármestere, de élete vége felé nagyon nehéz körülmények között élt. Úgy halt meg, hogy nem volt mit ennie, a második világháborút követő államosítás után egy szobája maradt, ahol télikabátban élt, mert fűtésre nem telt. Sokat tett ezért a városért, de még nyugdíjat sem kapott a várostól. A Városháza előtti téren emelt egészalakos szobor mellett ezen a módon is törlesztjük iránta adósságunkat. ”– hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.
Elmondta, hogy a projekt egy ütemben valósult meg, azzal, hogy a városi költségvetés előzőleg biztosította a forrásokat a műszaki tervdokumentáció elkészítésére.
– Ezt követően a városi költségvetésben 15 millió dinárt biztosítottunk egyrészt a homlokzat felújítására, másrészt a leomlott erkély helyreállítására. Az épületet eredeti állapotába állítottuk vissza. Macskovics Titusz már a 19. század végén olyan műkövet használt, amelyet Európának ezen a részén csak a két világháború között használtak. Az épület egyébként neogótikus stílusban épült, dr. Bíró Károly, Szabadka egykori polgármestere számára, aki a szecessziós stílusú Városházát építtette, amely a 20. század elején az egyik legmodernebb épületnek számított.” – mondta dr. Pásztor Bálint.
Kiemelte, hogy Szabadka Város Önkormányzata ezt az épületet a kulturális javakról szóló törvény értelmében védelme alá helyezte, mert ez ma már 16 lakásos magántulajdont képez.

15759_2.jpg

„Ez az épület történelmi jelentőségű városunk számára, dr. Bíró Károly miatt, és maga az épület miatt is. Minden az előírásoknak megfelelően történt, hogy az önkormányzat beruházhasson, mert a lakók nem tudtak volna, de nem is a feladatuk ilyen nagy összegeket ilyen épületekbe fektetni” – mondta dr. Pásztor Bálint.
Elmondta még, hogy a felújítás során visszakerült az épület homlokzatára a tervezés évszáma, valamint több évtized után néhány díszítőelem.

15759_3.jpg

"Remélem, hogy e mandátum végéig sikerül kihelyezni az emléktáblát is, hogy az emberek tudják, kié volt, és miért fontos ez az épület Szabadkának. Célunk és szándékunk, és szerintem ez lenne a legtermészetesebb, hogy dr. Bíró Károly utcát kapjon. Szeretnénk, ha a Radić fivérek utcának a Városi Könyvtártól a Makszim Gorkij utcáig terjedő része viselné a nevét, de erről még egyeztetnünk kell. Nem véletlen, hogy ebben a mandátumban nem nyúltunk a szabadkai utcanevekhez, először ugyanis be kell fejezni az elnevezéssel még nem rendelkező utcákra vonatkozó projektet, és ilyen utcából több tucat van. Miután ez befejeződik, csak akkor kezdhetjük el az egyes utcák névváltoztatását, de nincs rendben, hogy a dr. Bíró Károlyról nincs utca elnevezve Szabadkán.” – zárta szavait dr. Pásztor Bálint.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>