Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere Santo Gangemi vatikáni követtel találkozott

2023.04.06.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma Santo Gangemi érsekkel, a Szentszék apostoli nunciusával találkozott, akivel többek között Szabadka és Palics lehetőségeiről, a helyi önkormányzatnak a város különböző kultúrájú és vallású lakosai közötti jó kapcsolatok kialakítása melletti elkötelezettségéről, valamint a katolikus egyházzal való együttműködésről beszélgetett.

15741_1.jpg  

„Szó volt a béke és a stabilitás megőrzésének fontosságáról is, amely, mint köztudott, az Aleksandar Vučić elnökünk által felelősen vezetett Szerb Köztársaság fő politikája” – mondta a polgármester a médiának nyilatkozva a Gangemi érsekkel a Városházán tartott találkozó után.

Elmondta, hogy a szívélyes találkozón rámutatott, hogy a szabadkai önkormányzat területén több egyház, vallási közösség működik, a felekezetek közötti kapcsolatok rendkívül jók, Szabadka, mint soknemzetiségű környezet, az ország határain túl is ismert sokszínűsége értékeinek ápolásáért és megbecsüléséért.

„Hazánk és a Szentszék közötti kapcsolatokat illetően, amelyek – hadd emlékeztessem önöket – 1920 márciusára nyúlnak vissza, egyetértettünk azzal az értékeléssel, hogy a Szerbia és a Szentszék közötti kétoldalú kapcsolatokat Aleksandar Vučić szerb elnök 2019 szeptemberében Vatikánba tett hivatalos látogatása sokkal magasabb szintre emelte. Felhasználom az alkalmat, ahogyan azt a beszélgetésünk során is tettem, hogy köszönetemet fejezzem ki Gangemi érseknek Szabadka város nevében és a magam nevében a Szentszék elvi álláspontjáért a Szerb Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásával, valamint Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének el nem ismerésével kapcsolatban, valamint a támogatásért, amelyet Szerbiának nyújt az európai integráció folyamatában” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester. 

Hozzátette: az önkormányzat kivételesen jól együttműködik valamennyi szabadkai egyházzal, vallási közösséggel, évek óta segíti őket, és igyekszik az általa nyújtott támogatást folyamatosan javítani.

15741_2.jpg  

„Szabadka város a jövőben is forrásokat oszt el nyilvános pályázatok útján az egyházak és vallási közösségek projektjeinek részfinanszírozására, valamint pályázati úton támogatni fogja a Katolikus Egyház Karitász jótékonysági szervezetének programjait is. Biztosan támogatni fogja a Paulinum Püspöki Klasszikus Gimnázium munkáját, valamint azokat a legfontosabb rendezvényeket, amelyekben a katolikus egyház is részt vesz." – mondta Stevan Bakić polgármester.

Végül még egyszer megköszönte Santo Gangemi érsek látogatását, és kellemes szabadkai tartózkodást kívánt neki.

„Sok sikert kívánok Őexcellenciájának személyes téren is: diplomataként a Szentszék és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolatok megőrzésében és fejlesztésében, érsekként és a Szentatya, Ferenc pápa, a Római Katolikus Egyház vezetőjének képviselőjeként pedig, hogy a lehető legjobb kapcsolat legyen a szerbiai katolikusok és a katolikus egyház központja között.” – mondta Stevan Bakić polgármester.

Santo Gangemi érsek köszönetet mondott Stevan Bakić polgármesternek és munkatársainak, hogy időt és alkalmat nyújtottak e város, annak lehetőségei és törekvései megismerésére. 

„Ahogy megismerem Szabadkát, három fő jellegzetességét látom, a kulturális primátust, hiszen ez egy nagy kulturális potenciállal rendelkező város, de látom a turisztikai potenciált, valamint a dialógust, a különböző etnikai és a vallási közösségek között.” – emelte ki Santo Gangemi.

15741_3.jpg

A nuncius a Vatikán követe, a pápa képviselője – magyarázta Gangemi, és hozzátette, hogy a nunciusokról egykor azt mondták, „hogy ők a pápa szemei, a pápa fülei, és néha talán a pápa szája is.”.

„Ami a Szentszék Szerbiával kapcsolatos politikáját illeti, az nem változott Ferenc pápa és Vučić elnök 2019-es találkozója óta. A Szentszék továbbra is elvhű álláspontot képvisel Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségével kapcsolatban. Természetesen követünk mindent, ami itt történik a két fél közötti párbeszédben, és hívőként is imádkozunk a mindkét fél számára elfogadható megoldásért, a békéért és a stabilitásért, amelyről e nemzetek álmodnak." – mondta Santo Gangemi.

15741_4.jpg

A Városháza zöld termében tartott találkozón részt vett Marija Ušumović Davčik, Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának vezetője, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára, Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekért felelős tagja, msgr. Simon Bolivar Sanchez Carrion, a Szentszék diplomatája, a nunciatúra tanácsadója és a Szabadkai Egyházmegye képviselői.

15741_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>