Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester: Szabadka Város Önkormányzata továbbra is felelős politikát folytat a roma közösséggel szemben

2023.04.05.

Április 8-a, a Roma Világnap alkalmából Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma fogadta a Városházán a városunkban élő roma kisebbség képviselőit. Bakić polgármester ennek kapcsán kijelentette: Szabadka Város Önkormányzata továbbra is felelős politikát folytat a roma közösséggel szemben, mert – mint mondta – ők közösségünk részét képezik, ezért megilleti őket a tisztel és elfogadás.

15738_1.jpg  

„A városunk roma közösségének képviselőivel tartott szívélyes találkozó során számos témát érintettünk: feltártunk bizonyos problémákat, amelyeket a következő lépésben meg fogunk oldani, és egyetértettünk abban, hogy Szabadka város az elmúlt időszakban sokat tett a romák életminőségének javítása és társadalmi integrációjuk terén – mondta Bakić polgármester. 

Emlékeztetett arra, hogy 2022 novemberének elején Szabadka Város Képviselő-testülete elfogadta a romák helyzetének javítását célzó helyi akciótervet a 2022-2027. időszakra. 

„Ebben a hat területet magában foglaló dokumentumban az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, a szociális és az egészségügy mellett most először szerepel a kultúra is, ami a roma közösség számára is nagyon fontos terület“ – mondta Stevan Bakić.  

Hozzátette: Szabadka város költségvetésében az idei évben 1 millió 550 ezer dinárt irányoztak elő a roma közösség támogatására, 400 ezer dinárt szánnak a ROMACTED program második szakaszának megvalósítására, 800 ezer dinárt tankönyvek vásárlására, a lakáskörülmények javítására pedig 350 ezer dinárt.

15738_2.jpg  

Bakić polgármester elmondta, a Roma Világnap alaklmából a roma zászlót az idén is kitűzik a Városháza erkélyére, valamint a Pescsara, a Kisbajmok és Csantavér helyi közösségek épületére, ahol nagyobb számú roma él.  

„Szabadka Város Önkormányzata továbbra is felelős politikát folytat a roma közösséggel szemben, mert ők is közösségünk részét képezik, ezért megilleti őket a tisztel és elfogadás. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a roma koordinátoroknak, pedagógiai asszisztenseknek és egészségügyi közvetítőknek áldozatos munkájukért, kiemelkedő együttműködésükért és kiváló kommunikációjukért az önkormányzat és a roma közösség között, de egyben gratulálok minden roma állampolgárnak a roma világnap alkalmából, és ennek tükrében, támogatásunk jeleként beszédemet a következő szlogennel zárom: A romákról – romákkal“ – zárta beszédét Stevan Bakić polgármester.

Stevan Nikolić, Szabadka város roma koordinátor megköszönte Bakić polgármesternek a szívélyes fogadtatást, valamint az önkormányzatnak és az intézményeknek, amelyek – mint mondta – megmutatták, hogy a romák is Szabadka polgárai.

15738_3.jpg

Kiemelte, hogy Szabadka Város Önkormányzata rendelkezik olyan eszközökkel, mint a roma-felzárkóztatási helyi akcióterv, mint stratégiai dokumentum, vagy a romák helyzetének javításával megbízott tanács, amelyek lehetővé teszik a roma közösség számára, hogy intézményesen oldja meg a problémákat, amelyekkel küzd. 

„Így a roma közösség teret kap, hogy más nemzeti közösségekkel együtt részt vegyen az interkulturális szellemiség megteremtésében, amelyről Szabadka ismert. A helyi önkormányzat roma közösséghez való viszonyát a nemzetközi közösség is elismerte. Ezzel szárnyakat kaptunk, nyílt teret a pályázatokon való részvételre, hogy folytatni tudjuk azokat a programokat, amelyek segítik az önkormányzatot, hogy felelősséget mutasson a roma közösség kezdeményezéseinek elfogadásában, hogy meg tudják oldani prioritásaikat“ - mondta Stevan Nikolić.

Elmondta, hogy a ROMACTED II. programot a Nyugat-Balkán hét országában, Törökországban és 14 szerbiai városban és községben hajtják végre.

A „Romákról – romákkal” jelmondat nem csupán egy üres közhely. Mi ezt a gyakorlatban alkalmazzuk amióta két roma koordinátorunk, és vannak helyi eszközeink a cselekvésre, és ezzel a roma közösség kezd láthatóvá, és a többi közösséggel egyenrangúvá válni“ – mondta Nikolić, majd a Roma Világnap alkalmából jókívánságait tolmácsolta a világ roma népességének.

15738_4.jpg

A Városháza zöld termében tartott találkozón részt vettek Jasmina Stevanović, Szabadka Város Közigazgatási Hivatala Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára Ilija Đukanović, Szabadka Város Roma Felzárkóztatási Tanácsának elnöke, Kurina Klaudia, Szabadka város roma koordinátora, Ljubinka Gluščević egészségügyi mediátor és Kurina Mihály, a roma zenészek képviseletében.

15738_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>