Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán bemutatták A bunyevác irodalom gyöngyszemei című sorozat első két kötetét

2023.03.23.

Ma este a Szabadkai Városi Könyvtár régi olvasótermében bemutatták a bajai Bunyevác Kulturális Intézet által kiadott kétnyelvű könyvsorozat, A bunyevác irodalom gyöngyszemei című kétnyelvű kiadás első négy kötetét, amelyen részt vett dr. Pásztor Bálint, parlamenti képviselő és Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke is. A kiadvány célja a bunyevác irodalom válogatott műveinek bemutatása irodalmi műfajok szerint egyedi kötetekbe sorolva, melyekben egymás mellett olvasható az eredeti szöveg és annak magyar nyelvű fordítása, így azok a magyar olvasók számára is elérhetőek.

15728_1.jpg 

A bajai Bunyevác Kulturális Intézet igazgatója, Ikotity István többek között elmondta, hogy az általa vezetett intézet 2017-ben, Obádovics Gyula matematikusprofesszor kezdeményezésére alakult, hogy az intézmény nem foglalkozik politikával, célja a kulturális örökség és a közös kulturális értékek megőrzése.

 15728_2.jpg

Ezután ismertette a ma este bemutatott négy kötetből az első kettőt: az Ivan Antunović: Razprava o podunavskih i potisanskih Bunjevcih i Šokcih/Antunovich Jànos: Értekezés a Duna-menti és Tisza-menti bunyevácokról és sokácokról, valamint a Bunjevačke pripovitke – Bunyevác népmesék címűt.

A bunyevác irodalom gyöngyszemei másik két kötetének szerkesztője, Nikola Perušić elmondta, megtisztelő volt számára, hogy felkérték a „Bunjevačke narodne pisme – Bunyevác népköltészet kötet szerkesztésére.

„Ez a könyv bemutatja a népköltészet teljes tárházát az epikusoktól a vallási témájú dalokon át a betyár-nótákig. Minden itt van, ami évszázadok alatt összegyűlt, minden műfajban. A könyv irodalmi szempontból alapkőnek számít, de kétnyelvűsége különleges értéket ad neki, mert Magyarországon sok bunyevác, különösen a fiatalok nem beszélik a délszláv nyelveket, ezért fordításra van szükségük, és kiváló fordítók segítségével most ez mindazok számára elérhetővé vált, akik érdeklődnek a bunyevác örökség iránt” – mondta Nikola Perušić.

15728_3.jpg

Hozzátette: lenyűgözte, mekkora kiterjedésű az a területet, amit ezek az epikus dalok felölelnek: a Buna folyó vidékétől, a Velebit helységen, Biograd na morun és Bosznián keresztül Pestig.

„Ez a könyv, amely mentes minden ideológiai vagy politikai kontextustól és kondicionálástól, minden jóakaratú embernek szól, aki betekintést szeretne nyerni a bunyevác nép lírai szellemi örökségének és más népekkel való összefonódásának világába. A források között a magyarországi irodalmat is felhasználták, amelyben a szerbek is hozzájárultak ahhoz, hogy a bunyevácok öröksége ne merüljön feledésbe. Így rajzolódik ki népeink együttélése ebben a kreatív csomagban. A Bunjevačke predstave – Bunyevác színművek címet viselő negyedik kötet azt mutatja, hogy a bunyevác szerzőknek – más népekkel ellentétben – volt erejük művészi kifejezésmódjukat erre a modern színpadi szintre emelni“ – emelte ki Nikola Perušić.

15728_4.jpg

A könyvbemutatón jelen voltak Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Kozma Adrien, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója is. A fordító és műsorvezető Németh János volt.

A könyvbemutatót a Szabadkai Városi Könyvtár és a bajai Bunyevác Kulturális Intézet szervezték közösen.

15728_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>