Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Bunyevác Nemzeti Tanács a Szerb Köztársaságnak ítélte oda az Ivan Antunović legmagasabb kitüntetést

2023.02.23.

A Bunyevác Nemzeti Tanács (BNT) a bunyevácok négy nemzeti ünnepének egyikét - az első nemzeti tanács megválasztásának napját, február 23-át, és a BNT fennállásának és tevékenységének 20 éves jubileumát ünnepelte ma este a Bunyevác Maticában. A korábbi évektől eltérően, amikor az alapítás napja alkalmából kiemelkedő személyeket, intézményeket, szervezeteket és egyesületeket részesített elismerésben mind a négy, számára fontos területen, idén a Bunyevác Nemzeti Tanács egyetlen elismerést ítélt oda, az Ivan Antunović nevét viselő legmagasabb elismerést, amellyel háláját fejezte ki a Szerb Köztársaságnak a bunyevácok nemzeti identitásának megőrzéséhez való különleges hozzájárulásáért. A kitüntetést dr. Suzana Kujundžić Ostojić, az BNT elnöke adta át Nikola Selaković munka- és szociális ügyekért felelős miniszternek, Aleksandar Vučić elnök megbízottjának.

15659_1.jpg

Selaković miniszter elmondta, valóban nagy elismerés a bunyevác közösség részéről, hogy országukat a híres bunyevác papról, íróról, és mindenekelőtt hazafiról, Ivan Antunovićról elnevezett elismeréssel tüntették ki, kinek nem kisebb érdemei vannak, mint a bunyevácok nemzettudatának felébresztése, és kulturális örökségük és identitásuk megőrzése.

Kiemelte, hogy a bunyevác és a szerb nép a történelem során gyakran osztozott a nehéz sorsban.

„Ezért soha nem felejtjük el hozzájárulásukat a szabadságért és a szabad hazáért folytatott harcban  ezen a vidéken“ – mondta Selaković.

Felidézte, hogy a bunyevácok és szerbek együtt harcoltak az oszmán uralom ellen, és közösen fogadták el a Szerbek, Bunyevácok és más Szlávok Nagy Nemzetgyűlésének 1918. november 25-ei történelmi határozatát, amellyel a Bánságot, Bácskát és Baranyát hozzácsatolták a Szerb Királyságához.

15659_2.jpg

„Ehhez adta szavazatát 84 bunyevác képviselő és képviselőnő is, ugyanis ekkor kaptak a nők először szavazati jogot Európa ezen részén, és köztük voltak szerbek és bunyevácok is“ - mondta Selaković.

Kiemelte, hogy a bunyevác népnek mindig volt saját nyelve, saját dalai és saját irodalma, és az állam nagyon is érti, hogy meg kell őrizni az identitást, és ellenállni a kultúra kisajátítására vagy az identitás megtagadására irányuló kísérleteknek.

„Sajnos néhány évtizeddel ezelőtt, más időkben és más vezetés alatt a bunyevác nép szembesült azzal, hogy megpróbálták megkérdőjelezni az identitáshoz való jogukat, de ma Szerbiában, a Aleksandar Vučić bölcs vezetésével nemcsak nemzeti kisebbségi státusszal rendelkeznek, és már szabadon tanulhatják nyelvüket és ismerhetik meg kultúrájukat az iskolákban, és a bunyevác nyelv hivatalossá vált Szabadkán, amelynek első statútumát éppen ezen a nyelven írták“ – mondta Selaković miniszter.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere rámutatott, hogy az elmúlt két és fél évben sokat tettek a bunyevácok szokásainak, hagyományainak és kultúrájának megőrzéséért, és hogy 2021 májusa, amikor a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba került Szabadka város területén, arany betűkkel fogják beírni a bunyevác nemzeti közösség történetébe.

„A bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba vételével a soknemzetiségű Szabadkánk egyediségét és sajátosságát is megpecsételtük. Ezt a nagy, demokratikus lépést a szólás- és kifejezés szabadsága terén, úgy sok más jó dolgot is, amit tettünk, nem tudtuk volna véghez vinni a béke, a stabilitás és a gazdasági haladás politikája nélkül, amelyet köztársasági elnökünk, Aleksandar Vučić oly bölcsen és határozottan vezet, és aki kiemelt figyelmet fordít a nemzeti kisebbségek helyzetére, gondoskodik jólétükről, jogaik és szabadságaik megőrzéséről“ – emelte ki Bakić polgármester.

15659_3.jpg

Gratulálva a bunyevác polgároknak nemzeti ünnepük és jubileumuk alkalmából, a polgármester megköszönte a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak, hogy idén a legmagasabb kitüntetést, az Ivan Antunović elismerést a Szerb Köztársaságnak ítélte oda.

„Szabadka városa mindig támogatni fogja a bunyevácok, valamint a Szabadkán élő többi kisebbségi közösség nemzeti identitásának megőrzését. Abban a meggyőződésben, hogy még sok jót teszünk együtt városunkért, sikeres további munkát kívánok a Bunyevác Nemzeti Tanács új összetételének, amelyet az újraválasztott elnök, Suzana Kujundžić Ostojić vezet“ – zárta beszédét Stevan Bakić polgármester.

Szakállas Zsolt a Tartományi Kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár elmondta, hogy a bunyevácok több száz éve települtek Vajdaságba, azt jobb, értékesebb és gazdagabb vidékké téve.

15659_4.jpg

 „A bunyevác közösség elvitathatatlan erényei, a bunyevác nők és férfiak nagy szíve és vendégszeretete, a sajátos temperamentum és az örökség megőrzése iránti elkötelezettség miatt a bunyevác nemzeti közösség valóban egy különleges színnel gazdagítja tartományunk nemzeti kisebbségeinek színes szőnyegét. Hogy mennyire gazdag és különleges ez a szőnyeg, azt láthatjuk abból is, hogy Vajdaságban 29 egyedülálló nemzeti közösség él harmonikus együttélésben és kölcsönös tiszteletben. Vajdaság nemcsak a régióban, hanem Európában is jó példát mutat arra, hogyan kell védeni, fejleszteni és tiszteletben tartani a kisebbségi jogokat“ – emelte ki Szakállas Zsolt.

Suzana Kujundžić Ostojić elmondta, tekintettel arra, mekkora jelentősége van a bunyevác közösség számára nemzeti tanácsuk megalapításának napja, ezt a napot a bunyevác nemzeti közösség négy nemzeti ünnepének egyikévé nyilvánítottuk.

15659_5.jpg 

„Húsz év rövid időszak a történelemben, de egy emberöltőben, és mindazok számára, akik ebben az időszakban aktívan részt vettek, nem kevés. Mi mindent megtettünk. Megállás nélkül dolgoztunk, mert nem lehetett feladni. Ebben a két évtizedben keresztezik egymást annak a négy évszázadnak a párhuzamai, amit itt, Észak-bácskában eltöltöttünk. Népünket a történelmi események hol felemelték, hol megtörték. Az 1918-as Nagy Nemzetgyűlésen megélt büszkeségtől egészen 1945-ig, a nevek és nemzeti tudat betiltásáig. De sikerült megküzdenünkés fennmaradnunk" – emelte ki Suzana Kujundžić Ostojić.

Az ünnepi ülésen, melynek keretében alkalmi műsort is tartotta, részt vettek Biljana Marković, azEmberi és Kisebbségi Jogok Minisztériumának képviselője és  Milica Rodić, a EBESZ Szerbiai Missziójának képviselője is.

15659_6.jpg 

A díszülést, amelyen bemutatták a Bunyevác Nemzeti Tanács megalakulásáról és 20 éves működéséről szóló dokumentumfilmet is, a szerb himnusszal és a Podvikuje bunjevačka vila című bunyevác ünnepi dallal nyitotta meg a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium énekkara.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>